Književnost

Na plažu ponesite knjige o drugoj strani ljubavi

Na plažu ponesite knjige o drugoj strani ljubavi
Foto: N.N. | Na plažu ponesite knjige o drugoj strani ljubavi

Gdje god da idete - u selo, na more, jezero ili planinu, svuda ćete pronaći vrijeme i kutak za čitanje.

Uvalićete se u udobnu ležaljku, sakriti u hladovinu, piti omiljeno piće, slušati šum talasa i prebaciti u neki drugi svijet.

 Knjiga je idealni pratilac odmora, jer može da ga zasladi, začini, upotpuni.

Pa, ako treba, i prekrati dosadu. Važno je, međutim, da napravite pravi izbor literature, zato što nije svako štivo savršeno za put. To je kao kada birate prijatelja s kojim ćete krenuti na desetodnevni odmor - nije važno samo da li ga volite i poštujete, nego i da vam donese upravo onu dozu zainteresovanosti koja vam je potrebna.

Na more ne morate nužno da nosite laka štiva i ljubavne romane koji se svi svode na isto.

Ovoga ljeta odlučite se postati bogatiji za dobru knjigu iz koje možete izvući hiljadu i jednu pouku, jer nisu sve ljubavi divne i sjajne.

Iako je ljubav vječna tema pisaca širom svijeta, dio svjetske književnosti posvećen je onoj drugoj strani ljubavi u kojoj svaka priča ima svoj tužni kraj ili prepreku.

1. "Kanconijer", Frančesko Petrarka

Zbirka pjesama slavnog italijanskog pjesnika sastavljena je od dva dijela. Petrarka je baš zbog ovog djela postao i slavni pjesnik modernog doba. Knjiga se sastoji od dva dijela - u prvom se govori o Lauri, velikoj ljubavi pjesnika, dok je drugi dio mračniji i predstavlja žal zbog gubitka jer se odnosi na vrijeme poslije njene smrti.

2. "Božanstvena komedija", Dante

Kultno djelo još poznatijeg pjesnika smatra se najvećom epskom poemom italijanske literature, a napisana je u XIV vijeku. Poema je podijeljena u tri dijela - "Pakao", "Čistilište" i "Raj", ali se bavi i pitanjima ljubavi, posebno one neuzvraćene.

3. "Midlmarč", Džordž Eliot

Roman je jedan od predstavnika psihološkog realizma, a radnja je smještena u jednu malu provinciju Midlmarč. Likovi u romanu su strogo moralni, pobožni, vaspitani, međutim neobična ljubav djevojke Dorotee će naći kompromis između društvenih normi i osjećanja.

4. "Rat i mir", Lav Nikolajevič Tolstoj

Remek-djelo književnosti ne može da se zamisli bez ruskog romana koji prikazuje veliki broj likova, događaja u jednom pozamašnom periodu. Ovo nije istorijski roman, već djelo društvene analize i psihoanalize glavnih likova, a akcenat je stavljen na odnos između Nataše i Andrea.

5. "Ka svjetioniku",  Virdžinija Vulf

Roman je objavljen 1927. godina i opisuje priču porodicu Remzi tokom Prvog svjetskog rata. Roman počinje opisom jednog običnog dana porodice Remzi koja broji osmoro djece sa roditeljima, koji zajedno sa gostima borave u svom ljetnjikovcu na ostrvu Skaj...

6. "Norveška šuma", Haruki Murakami

Skoro svaki roman slavnog japanskog pisca predstavlja nostalgičnu priču i osvrt na mlade, neshvaćene ljude. U ovom najslavnijem djelu pratimo život Torua Vatanabea koji se prisjeća svojih studenskih dana i ljubavi prema dvije veoma različite žene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije