Književnost

Na sarajevskom sajmu knjiga 160 izlagača

Na sarajevskom sajmu knjiga 160 izlagača
Na sarajevskom sajmu knjiga 160 izlagača

SARAJEVO - Dvadeset deveti Sarajevski sajam knjiga otvorio je jutros vrata prvim posjetiocima koji će ovih dana uživati u velikoj ponudi i niskim cijenama.

U okviru Sajma knjiga koji će trajati do 24. aprila, održava se i 14. Bijenale knjige, na kojem učestvovuje 160 izlagača iz 18 zemalja. Ova međunarodna manifestacija okupila je izlagače iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Turske i drugih zemalja.

Ovogodišnji sajam organizuje Centar Skenderija u saradnji sa partnerom TKD Šahinpašić, uz podršku Ministarstva kulture Kantona Sarajevo.

Amer Kapo, direktor KJP Skenderija, i Ajdin Šahinpašić, direktor TKD Šahinpašić, poželjeli su dobrodošlicu prvim posjetiteljima i uručili im prigodne poklone, odnosno knjige.

"U narednih šest dana očekujemo posjetu na nivou prošle godine. Otprilike da će oko 50.000 ljudi proći kroz sajamske dvorane i vidjeti sve ono što smo priredili. Ima dosta noviteta, mnogo knjiga smo objavili, ne samo mi nego svi izlagači", istakao je Šahinpašić.

Kako i uvijek, kako je kazao, na sajmu se očekuju sniženja do 70 posto.

"Imate uvijek određenih rasprodaja određenih knjiga, koje se mogu kupiti čak po marku što naravno nije popularno", pojasnio je Šahinpašić.

Najavio je i mnogo promocija.

"Ono što me posebno raduje jeste da se kultni autori vraćaju u Bosansku kuću, znači imat ćemo promociju izdanja 'Kamenog spavača' Maka Dizdara, najavljuje se promocija djela Derviša Sušića. Mi pripremamo sabrana djela Zuke Džumhura", dodao je Šahinpašić.

Jedan od ovogodišnjih izdavača je Sakib Pleh, direktor Biblioteke za slijepa i slabovidna lica BiH, koji je kazao da biblioteka već pet godina učestvuje na Sajmu knjiga u Sarajevu.

"Moram napomenuti da mi na ovom štandu ne prodajemo ništa, s obzirom na to da je djelatnost biblioteke neprofitabilnog karaktera. Mi izložimo tu da se vidi da postoiji biblioteka. U ovom trenutku imamo 1.237 članova širom BiH, odnosno svijeta. Naši članovi nisu samo korisnici iz BiH, nego i izbjegla i raseljena lica koja žive u Švedskoj, Finskoj, Danskoj, Norveškoj, Australiji, SAD-u", pojasnio je Pleh.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije