Književnost

Nagrada "Momo Kapor" za Neleta Karajlića

Nagrada "Momo Kapor" za Neleta Karajlića
Foto: Kurir.rs | Nagrada "Momo Kapor" za Neleta Karajlića

Nagrada "Momo Kapor" za književnost danas je u Beogradu uručena Nenadu Jankoviću, poznatijem kao Dr Nele Karajlić za roman "Solunska 28".

Nagrada, koju dodjeljuje Zadužbina "Momčilo Momo Kapor", prije devet godina ustanovljena je kao znak sjećanja na Kapora, svestranog stvaraoca u oblasti slikarstva i književnosti.

Žiri je jednoglasno odlučio da ovo značajno priznanje pripadne Neletu Karajliću, umjetniku čiji je djelovanje neprestano i svestrano, rečeno je na svečanosti u gradskoj skupštini.

U obrazloženju žiri je ukazao da Karajlić romanom "Solunska 28", prvim djelom ambiciozno zamišljene triologije, namjerava da, pričajući priču o jednoj dorćolskoj adresi, ispriča uzbudljivu povjest o sudbini Beograda i njegovih žitelja u predratnim, ratnim i poratnim vremenima.

"Iako nam je svojim dinamičnim pripovedanjem u svom pravom romanu Karajlić demonstrirao krajnje konsekvence svoje samosvojne pripovedačke poetike do sada iskazivane uglavnom u mnogim njegovim antologijskim pesmama, u ukupnoj atmosferi romana i karakterizaciji likova daje se nazreti i uticaj pripovedačkog umeća samog Mome Kapora", naveo je žiri.

Plaketu je laureatu uručio predsjednik Upravnog odbora zadužbine "Momčilo Momo Kapor" Matija Bećković, a novčani dio priznanje direktor "Pošta Srbije" Mira Petrović.

Karajlić je zahvalio žiriju za vrijedno priznanje, istakavši da ipak lično smatra da ga još nije zaslužio.

"Moram da gulim još mnogo leta da bi dostigao onu lakoću i lepotu pisanja Kapora", rekao je Karajlić, uporedivši način pisanja Mome Kapora sa onim što u fudbalu na terenu rade svjetski poznati fudbaleri Kristijano Ronaldo i Lionel Mesi.

Bećković je rekao da su i Kapor i Karajlić bili i postali simboli ne samo Sarajeva, nego i Beograda.

"Ona lista nadrealista koju je video Karajlić postala je na neki način neko proročanstvo. U ono vreme je to bio samo neki trijumf inteligencije, a sada postaje i literatura i ozbiljna misao, gotovo proročanstvo", rekao je Bećković.

Momo Kapor je rođen u Sarajevu, 8. april 1937. godine, a preminuo je u Beograd, 3. mart 2010. godine.

Zadužbina je osnovala njegova supruga LJiljana Kapor u oktobru 2010. godine sa ciljem da se sačuva zaostavština i njeguju sjećanje na Momu Kapora.

Kapor je bio srpski slikar, književnik i novinar, a za sobom je ostavio veliki broj slika i crteža, više od 40 romana, kratkih priča i autobiografskih knjiga i eseja.

Djela su mu prevođena su na francuski, ruski, njemački, poljski, češki, bugarski, mađarski, slovenački i švedski jezik.

Bio je srpski slikar, književnik, novinar, član Senata Republike Srpske i Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije