Književnost

Nagrada "Biljana Jovanović" dodijeljena Sonji Veselinović

Nagrada "Biljana Jovanović" dodijeljena Sonji Veselinović
Foto: N.N. | Nagrada "Biljana Jovanović" dodijeljena Sonji Veselinović
Neda Vukadin

BEOGRAD - Sonja Veselinović dobitnica je nagrade "Biljana Jovanović" za pjesničku zbirku "Proklizavanje" u izdanju Narodne biblioteke "Stefan Prvovenčani" iz Kraljeva, saopštilo je Srpsko književno društvo.

Odluka je donesena većinom glasova žirija, a u najužem izboru našla su se i djela Katarine Mitrović "Nemaju sve kuće dvorište" (PPM Enklava) i Enesa Halilovića "Ljudi bez grobova" (Laguna). Žiri za dodjelu nagrade "Biljana Jovanović" ove godine je radio u sastavu Milica Ćuković, Katarina Pantović, Vesna Trijić, Ana Stišović Milovanović i Snežana Božić (predsjednica).

U obrazloženju žirija navodi se da zbirku pjesama "Proklizavanje" Sonje Veselinović odlikuju rafiniranost i intelektualizam koji, iznenađujuće, "ne susprežu i racionalizuju doživljajno, već postaju instrumenti njegovog produbljivanja i obogaćivanja" i zaključuje:

"Razuđena i funkcionalna intertekstualnost, niz uspelih, inovativnih poređenja, narativni zamah, brižljivo izgrađena lajtmotivska struktura zbirke, prelamanje društvenoistorijskih metanarativa kroz prizmu lične/porodične sudbine i individualnih sećanja savremenog (ženskog) subjekta, neki su od elemenata kojima se argumentuje zaključak o zrelosti, zaokruženosti i ukupnoj umetničkoj vrednosti zbirke pesama Sonje Veselinović i među njima nije teško pronaći i tačke dodira sa senzibilitetom i stvaralaštvom Biljane Jovanović".

Sonja Veselinović studirala je uporednu književnost na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, magistrirala 2009. godine i doktorirala 2014. godine. Godine 2016. postala je docent na Katedri za uporednu književnost.

Godine 2007. dobila je prvu nagradu Festivala mladih pesnika u Zaječaru. Njen najbolji rukopis "Poema" objavljen je kao knjiga godinu dana kasnije - pjesma o putu pojedinca. Izvod iz djela objavljen je na mađarskom i njemačkom jeziku. Beogradski "Goethe institut" izabrao ju je za učešće kao jednog od srpskih umjetničkih predstavnika na Evropskom festivalu pograničnih područja 2010. "Allianz Cultural Foundation".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije