Književnost

Nagrada "Branko Miljković" Bojanu Vasiću

Nagrada "Branko Miljković" Bojanu Vasiću
Foto: N.N. | Nagrada "Branko Miljković" Bojanu Vasiću

NIŠ - Bojan Vasić je ovogodišnji dobitnik nagrade "Branko Miljković" za knjigu pjesama "Udaljavanje", saopštio je juče žiri za dodjelu nagrade, koji je radio u sastavu Jelena Mladenović (predsjednica), Petar Matović i Miodrag Raičević (članovi).

"Žiri je imao složen zadatak da se opredeli za najbolju knjigu pesničke produkcije prethodne godine (na konkurs je pristiglo oko 100 pesničkih knjiga, a žiri je imao i uvid u celokupnu produkciju u 2022. godini) i većinom glasova je doneo odluku da nagrada 'Branko Miljković' za 2022. godinu bude dodeljena Bojanu Vasiću za zbirku pesama 'Udaljavanje', u izdanju 'Arhipelaga' iz Beograda", navodi se u saopštenju žirija.

Kako je saopšteno dalje, na intimnoj lirskoj mapi toponima, kojom se kreće pjesnički subjekt zbirke "Udaljavanje" Bojana Vasića, kroz kontinuiranu promjenu prostora, nagoviješteni su osobeni i bezvremenski putopisni obrisi.

"Stalnim opkoračenjima lako sprovedenim iz stiha u stih, ostvarena je velika estetska i emocionalna sugestivnost pesničkih slika, tako da udaljavanje od stvari postaje približavanje sopstvu. Ta subjektivizirana mesta nisu samo usputne prostorno-vremenske stanice, već semantički obogaćeni znakovi koji nenametljivo i inovativno prenose reference na odabranu pesničku tradiciju, čime se vrši dodatna identifikacija onog koji govori i prelazi fizičke razdaljine ne bi li pronašao put do svog jezičkog i poetskog bića", ističe žiri.

Žiri za dodjelu nagrade "Branko Miljković" odluku o dobitniku donio je većinom glasova na završnoj sjednici. Glas pjesnika Raičevića pripao je zbirci "Radio Itaka/Bez tereta" Saše Jelenkovića.

Bojan Vasić je 52. dobitnik nagrade "Branko Miljković". Ovu nagradu dodjeljuje grad Niš, finansijski je podržava Ministarstvo kulture Republike Srbije, a organizator dodjele je Niški kulturni centar.

Nagrada se sastoji od povelje, statuete i novčanog iznosa. Nagrada će Bojanu Vasiću svečano biti uručena tokom maja ili juna 2023. godine u Gradskoj kući u Nišu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije