Književnost

Nagrada "Đuro Damjanović" Aćimu Todoroviću

Nagrada "Đuro Damjanović" Aćimu Todoroviću
Foto: N.N. | Nagrada "Đuro Damjanović" Aćimu Todoroviću

Udruženje književnika Republike Srpske jednoglasno je odlučilo da nagradu "Đuro Damjanović" za 2020. godinu dodijeli Aćimu Todoroviću za pjesničku knjigu "Duša mirotoči".

Odluku je donio žiri u sastavu Goran Šaula, predsjednik žirija, Miladin Berić i Danijel Gatarić, članovi žirija, na sjednici održanoj 18. novembra.

"Pjesnička zbirka 'Duša mirotoči' odlikuje se i snažnom vjerom u poetsku riječ. U pjesmi o sopstvenoj smrti, lirski subjekat je označen kontrastom, ambivalentnom predstavom o rađanju zore u trenu kada se 'oči zatvore'. Stihovi se transformišu u jezik vječnosti, jer božji glasnik, pjesnik, ima tu moć da ih može govoriti i na sopstvenom opelu. U Todorovićevim naizgled pitkim i jednostavnim stihovima reliligijskog primirja, koji nas suočavaju sa vladavinom duhovnog u mnogim formama, duhovnog koje je ovladalo materijalnim kao istinom, materijalnim koje nas survava u ništavilo pred kojim se zamračuje horizont, pojavljuje se i ljudska sumnja u smisao ljudskog trijumfa. Uprkos svemu, Todorovićev glas nije pobuđen isključivo pravoslavnim u horizontu lokalnog, isključivog nego dubokom i potresajućom vjerom koja opstaje kao jedinstvena realnost čovjeka u svijetu straha i nasilja besmisla nad ljudskim bićem. Forma pjesama je grafički označena strofama koje su sačinjene od katrena, distiha, uz obaveznu rimu. U Todorovićevoj poeziji postoji implicitna težnja ka jedinstvu vizuelne ekspresije", stoji u obrazloženju dodjele nagrade.

Svečanost dodjele nagrade će biti upriličena u Banskom dvoru početkom 2021. godine u skladu sa epidemiološkim mjerama koje tada budu bile na snazi.

Osim Todorovića, u užem izboru za nagradu "Đuro Damjanović" bili su Ranko Pavlović ("Majstori i Majstorija") i Radmilo V. Radovanović ("Tezejev Jav").

Aćim Todorović rođen je 1965. u selu Žeravice, opština Han Pijesak. Srednju drvno tehničku školu završio u Han Pijesku, a diplomirao na Fakultetu za poslovno industrijski menadžment u Beogradu. Član je Udruženja književnika Republike Srpske i Udruženja književnika Srbije. Piše prozu i poeziju.  Do sada je objavio knjige "Zamah nad životom" (2005), poezija, "Ljudi vučije krvi" (2009), roman, "Na mnogaja ljeta" (2013), poezija, "Rodoslov bratstva Todorovića iz Žeravica" (2014), monografija, "Jauk grobne tišine" (2016), roman, "Na usni kap meda" (2017), poezija.

Predsjednik je Кnjiževnog kluba "Luča" u Vlasenici i osnivač  Međunarodnih "Lučinih književnih susreta" u Vlasenici. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije