Književnost

Nagrada "Kočićevo pero" Čedomiru Višnjiću iz Hrvatske

Nagrada "Kočićevo pero" Čedomiru Višnjiću iz Hrvatske
Foto: N.N. | Nagrada "Kočićevo pero" Čedomiru Višnjiću iz Hrvatske

BANJALUKA - Nagrada "Kočićevo pero" za jesen ove godine biće dodijeljena književniku iz Hrvatske Čedomiru Višnjiću za knjigu "Vreme sporta i razonode" u izdanju Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" iz Zagreba.

Zadužbina "Petar Kočić" Banjaluka-Beograd ovu nagradu dodjeljuje za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost ljepoti Kočićeve misli i riječi.

Predsjednik žirija Nikola Vukolić rekao je da je autor ove zanimljive knjige, koja je istovremeno i istorijski studij, ali i interesantno štivo nalik na roman, jedan od najistaknutijih savremenih srpskih intelektualaca u Hrvatskoj, čovjek široke kulture, načitanosti, velike radoznalosti i objektivnosti i književnog talenta.

"Ne želeći da sudi, on pristrasnom objektivnošću, na osnovu sitnih i krupnih podataka stvara mozaik vremena, atmosferu jednog sada prohujalog doba, iščezlog čak i u sjećanjima", rekao je Vukolić.

On je naveo da slika mozaične kompozicije obuhvata epizode u vezi sa političkim statusom srpske manjine, za Srpsku pravoslavnu crkvu i rad Srpskog kulturnog i prosvjetnog društva "Prosvjeta", za najraznovrsnije prilike i poteze kojima je cilj bio uništavanje i pražnjenje srpskog nacionalnog identiteta i neprestano jačanje pritajenog antagonizma.

Nagrada će dobitniku biti uručena 16. novembra na Međunarodnom sajmu knjiga "Interliber" u Zagrebu.

Članove žirija, koji je jednoglasno donio odluku o dobitniku nagrade, činili su i književnici Miljenko Jergović i Mladen Vesković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije