Književnost

"Maleni cvet" Stefanu Tićmiju za knjigu "Guguto memeto"

"Maleni cvet" Stefanu Tićmiju za knjigu "Guguto memeto"
Foto: Ustupljena fotografija | Nagrada "Maleni cvet" Stefanu Tićmiju za knjigu "Guguto memeto"

NIŠ - Nagrada grada Niša za najbolju knjigu za djecu i mlade u 2023. godini, poznatu kao "Maleni cvet", dodjeljena je Stefanu Tićmiju za knjigu "Guguto memeto" ("Imprimatur", Banjaluka), saopštio je žiri koji su činile profesorke književnosti za djecu Danijela Kostadinović i Milica Aleksić, te prozni pisac Srđan V. Tešin.

Na konkurs su stigle 53 knjige iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, a osim nagrađene, u najuži izbor ušle su i knjige Uroša Petrovića "Bajke: drugih sedam" ("Laguna", Beograd) i Aleksandre Jovanović "Petra je stvarno otišla" ("Kreativni centar", Beograd).

"Uobličavanjem poetsko-imaginativnih, mitsko-arhetipskih, magijsko-ritualnih i alegorijsko-simboličkih slika elementima fantastike, crnog humora, satire, jeze i antiutopije, Stefan Tićmi romanom 'Guguto memeto' čini značajan iskorak iz dosadašnje tradicije srpske književnosti za decu i mlade. Prekoračivanje žanrovskih konvencija omogućava čitanje ovog dela ne samo kao romana u kojem se, tehnikom montaže, poglavlja nižu poput devet lutaka junakinje Slutke, a povezuje ih narodna bajalica iz piščevog rodnog kraja koja počiva na verovanju u magijsku moć reči da odgoni zle sile, već i kao crnohumorne komedije, basme i bajkolike priče smeštene u mitski dočaran hronotop Sela na rubu razuma", saopštava, između ostalog, žiri.

U neprestanom dosluhu kako sa folklornom matricom, narodnim običajima i vjerovanjima, tako i sa najvećim delima fantastičke literarne prakse, saopšteno je u nastavku, Tićmi gradi začudan svijet bez jasnih granica između stvarnosti i privida, gdje čudesno i fantastično dolazi iz psihološke sfere, potisnutih emocija i straha djece od smrti i nepoznanica života.

"Pritom je narodna bajalica 'guguto memeto' autoru poslužila samo kao polazište za tvorenje autentičnog umetničkog rukopisa, a estetski dometi ostvareni su jezičkom virtuoznošću,  poetizacijom tabu teme smrti koja će se u maestralno izvedenoj završnici ovog u svemu originalnog dela transformisati u univerzalnu temu ljubavi", naveo je u obrazloženju žiri, koji je odlučio jednoglasno", zaključuje se u saopštenju žirija.

Nagrada je dodjeljena osmi put, a svečano će biti uručena u Gradskoj kući tokom maja ili juna - dodjelu nagrade tehnički realizuje Niški kulturni centar, a čine je plaketa i novčani iznos.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije