Književnost

Nagrada "Meša Selimović" uručena Bajcu i Demiću

Nagrada "Meša Selimović" uručena Bajcu i Demiću
Nagrada "Meša Selimović" uručena Bajcu i Demiću
Srna

BEOGRAD - Književna nagrada "Meša Selimović" za knjigu godine uručena je danas u beogradskom Narodnom pozorištu dvojici pisaca koji su je ravnopravno podijelili - Vladislavu Bajcu za roman "Hronika sumnje", u izdanju "Geopoetike" i Mirku Demiću za "Ćutanja iz Gore", u izdanju "Agore".

Nagradu, koja se sastoji od plakete - reljefa sa likom Meše Selimovića, povelje i novčanog iznosa, laureatima je uručio generalni direktor i glavni i odgovorni urednik kompanije "Novosti" Ratko Dmitrović.

Na svečanom uručenju nagrada emitovan je govor profesora Filozofskog fakulteta u Nišu Gorana Maksimovića koji je za "Ćutanja iz gore" naveo da je riječ o fantazmagoriji punoj mitskih i stvarnosnih analogija, kroz koju se izlaže sudbina Petrove gore na Kordunu.

Autor knjige Mirko Demić naveo je da već u prvim rečenicama "Tvrđave" Mešin junak kaže da "ne vrijedi pričati o strašnom ubijanju, o ljudskom strahu, o zvjerstvima i jednih i drugih, ne bi trebalo ni pamtiti, ni žaliti, ni slaviti, da je najbolje zaboraviti, da umre ljudsko sjećanje na sve što je ružno, ali da kako se romaneskna pređa odmotava, mi vidimo da je to pusti sanak svakog povratnika iz tog čuda što se zove rat".

"Tako sam i sam godinama nad svojim umirućim zavičajem tražio odgonetku, objašnjenje, razlog, utehu, ne zadovoljavajući se pukim mirenjem i sleganjem ramenima. I nisam našao ništa što bi me umirilo, a ono što sam iskopao u sebi, nije mi donelo drugačije saznanje od onog Mešinog, po kojem 'živimo u tvrđavama, ličnim, grupnim, nacionalnim, državnim i mrzimo se, pretimo jedni drugima i ubijamo se s vremena na vreme, prenoseći mržnju potomcima", rekao je Demić.

Autor nagrađene knjige "Hronika sumnje" Vladislav Bajac rekao je da je čitajući Mešu Selimovića shvatio da su "svi pisci ovoga sveta povezani".

"Pisac zaista jeste razgolićen pred svetom, po zadatku a priori začuđen pred bilo kojom istinom univerzuma. Uostalom, zato i piše: da bi uvek i iznova postavljao nova pitanja", naveo je Bajac.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije