Književnost

Nagrada "Petrovdanski vijenac" Radomiru Uljareviću

Nagrada "Petrovdanski vijenac" Radomiru Uljareviću
Nagrada "Petrovdanski vijenac" Radomiru Uljareviću

Pjesnička nagrada „Petrovdanski vijenac“ za 2014/2015. godinu dodijeljena je pjesniku Radomiru Uljareviću za knjigu pjesama Škola odučavanja, objavljenu 2015. godine u izdanju Arhipelaga iz Beograda.

Nagrada se sastoji od vijenca petrovdanskog cvijeća, povelje, kandila i novčanog iznosa. Odluku o nagradi jednoglasno je donio žiri u sastavu: Jovan Delić, predsjednik, Ranko Popović i Dragan Hamović.

"Radomir Uljarević važi za pesnika kritičko-ironijskog lirskog odgovora na izazove stvarnosti, iskrivljenog sveta i čoveštva. Taj odgovor je odsečan i jezgrovit, ovaj pesnik ume s jezikom. Pesme u zbirci Škola odučavanja odlikuju se istim, obzirnim odnosom prema jezičkom oruđu, ali su tematski usmerene na stišanije i prisnije područje, potragu za duhovnim uporištem. To su refleksi sa hodočašća, susreta sa Svetom Gorom, Hilandarom, Savinom karejskom kelijom. To su unutrašnji odjeci, uokvireni idejom o prožimanju nevidljivog i vidljivog sveta, monaškog govora ćutanjem, tako bliskom pesnicima. Reč je o pesmama duhovnih preispitivanja, često dramatičnog vapaja za spasenjem, hrišćanski razrešujućih paradoksa. Pesnik se ogleda i u životima drugih, ljudi s imenom i prezimenom, o kojima izlaže sažete lirske priče, duhovne parabole, sačinjava duševne portrete. Pesnik baca pogled i na predanje, na povesne i mitske priče koje nas se tiču, kao što je priča o Lazaru iz Vitanije. Radomir Uljarević je u zbirku Škola odučavanja, komponovanu s pažnjom, unio pet lirskih krugova, uvodnu i izvodnu pesmu. Njima je zajedničko jedno sasvim savremeno, neglumljeno bogotražilaštvo, naslonjeno na dokaze lokalnog, narodnog ali i opšteg iskustva žive i življene vere, očitih i nevidljivih podviga i malih čuda, davnih i sadašnjih", kaže, između ostalog, žiri u obrazloženju odluke o nagradi „Petrovdanski vijenac“.

Nagrada „Petrovdanski vijenac“ podrazumijeva i naučni skup o poeziji nagrađenog pjesnika, koji će se održati naredne godine, i objavljivanje knjige njegovih izabranih pjesama.

Govoreći na dodeli nagrade, Radomir Uljarević je svoju besjedu posvetio poeziji u modernim vremenima.

(Mreza kreativnih ljudi)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije