Književnost

Nagrada "Slavitude" Aleksandri Batinić: Književni proboj na francusko tržište

Nagrada "Slavitude" Aleksandri Batinić: Književni proboj na francusko tržište
Foto: N.N. | Nagrada "Slavitude" Aleksandri Batinić: Književni proboj na francusko tržište

BANJALUKA - Prvu nagradu "Slavitude", koju dodjeljuje novoosnovana istoimena izdavačka kuća sa sjedištem u Parizu, a koju je osnovao Živko Vlahović, postdiplomac Sorbone srpskih korijena, u konkurenciji oko 200 pjesnika sa prostora bivše Jugoslavije, dobila je pjesnikinja iz Beograda Aleksandra Batinić.

Nagrađena je njena knjiga pjesama "Malo prisustvo", a u najužem izboru za nagradu bili su mladi pjesnici Šimon Cubota i Lidija Deduš, čije će zbirke pjesama zajedno sa pobjedničkom u sklopu ove nagrade biti prevedene na francuski jezik.

Žiri je radio u sastavu: Katarina Hamunajec, pjesnikinja, Vladana Perlić, pjesnikinja, Boris Rozga, lektor hrvatskog jezika na Sorboni, William Višković, student na Sorboni, te Živko Vlahović, predsjednik i osnivač "Slavitudea".

"Istovremeno s izdavačkom kućom, 1. novembra 2020. godine pokrenut je konkurs 'Slavitude' za najbolju zbirku pjesama. Kako je bio prvi konkurs za ovu izdavačku kuću, nije postojao rok te se odazvalo oko 200 kandidata", kaže Živko Vlahović, dodajući da je pobjednike konkursa u martu 2021. godine proglasio Prljavi inspektor Blaža. Obrazloženje žirija potpisuje Boris Rozga.

"Nakon što se stigne do kraja zbirke, značenje njezina naslova 'Malo prisustvo' otkriva se u pravom svjetlu. Malo, odnosno mali lirski subjekt uhvaćen je u zagrljaju dvije smrti i probuđenim okom nastoji spojiti krhotine prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, istodobno si govoreći ne budi bučan, i sutra ne budi juče, ni ono što ubjeđuje, ni ono što se pod zastorom skriva i čeka da prođe ovo danas, ali zato tihim krikom kaže budi prisutan, odnosno budi glas, još jedan koji bar umije nešto da kaže", obrazlaže Rozga. Među brojnim intertekstualnim pjesmama, on izdvaja pjesme "Gorak talog iskustva", "U susretima" i "Agon".

"Zapravo, teško je izdvojiti iz zbirke pjesmu za koju bih mogao reći da mi se nije svidjela jer je zaista zanimljiv, jezično lijepo osmišljen i prije svega jednostavan način kojim pjesnikinja predstavlja svoj iskreni glas/vapaj u brutalnom potrošačkom društvu", u ime žirija kaže Boris Rozga.

Aleksandra Batinić rođena je 1993. godine u Smederevskoj Palanci. Diplomirala je na Katedri za srpsku književnost sa južnoslovenskim književnostima Filološkog fakulteta u Beogradu 2018. godine i trenutno je na master studijama, smjer srpska književnost. Pored zbirke "Malo prisustvo" objavila je i knjigu pjesama "Antikitera", te ranija je dobitnica nagrada "Stražilovo" i "Milutin Bojić".

Za "Nezavisne" ona je komentarisala novoosnovanu nagradu "Slavitude".

"Koliko god bila 'mlada', pesnička nagrada 'Slavitude' svojom brojčanošću i kvalitetom pretenduje da postane ozbiljna i prestižna regionalna nagrada, i zbog toga mi je veoma drago što se mogu nazvati njenim prvim laureatom. Osim neupitne težine koju je ponela sa sobom odlukom da na jednom mestu okupi pesnike iz celog regiona, ova nagrada znači i ulaznu kartu za autorima s ovih prostora teško dostupno francusko tržište, i s te strane mogu samo čista srca da joj se radujem i da se nadam da će moja prevedena zbirka naći simpatije i u Francuskoj", ističe Aleksandra Batinić.

Ona je, međutim, uvjerenja da je svaka nagrada u neku ruku i opasna po laureata.

"Kako sve ima svoje naličje, i ova, kao i svaka druga nagrada nosi sa sobom opasnost po autora, možda strašniju od presahle inspiracije - uljuljkavanje i taštinu ili pritisak koji vodi u nekvalitetno stvaranje. Stoga ću se truditi da promišljam njenu vrednost samo u ono doba dana koje stvarima oduzima senku", zaključuje Batinićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije