Književnost

Nagrada "Vezeni most" direktoru Dječijeg pozorišta RS

Nagrada "Vezeni most" direktoru Dječijeg pozorišta RS
Nagrada "Vezeni most" direktoru Dječijeg pozorišta RS

SARAJEVO - Direktor Dječijeg pozorišta Republike Srpske - pjesnik Predrag Bjelošević ovogodišnji je dobitnik književne nagrade "Nasiha Kapidžić Hadžić - Vezeni most'” za autorski opus i domete u poeziji za djecu.

Ta nagrada uručena mu je u okviru 11. susreta Banjalučana "Vezeni most", koji se održavaju u tom gradu. Nagrada sadrži plaketu i keranje - ručni rad žena iz Gornjeg Šehera.

‘’Nažalost, posljednjih nekoliko godina ne dajemo novčani dio nagrade zbog toga što nemamo dovoljno sredstava’’,kazao je Agenciji FENA predsjednik UO Zajednice i Organizacionog odbora manifestacije Muhamed Kulenović.

U okviru te manifestacije položeno je cvijeće i zapaljene svijeće "na grob" Safikade te uz prigodan muzičko-poetski program na prostoru spomen -obilježja evocirana sjećanja na legendu o toj djevojci. To je tradicija Banjaluke a kroz manifestaciju "Vezeni most" nastoje se, kaže Kulenović, održati tradicije i sačuvati bogato kulturno-historijsko naslijeđe.

Na muzičko-poetskoj večeri promovisane su knjige uglavnom Banjalučana koji žive u dijaspori a pišu o Banjaluci i njenim stanovnicima.

Susreti Banjalučana trajaće do 18. jula, a obuhvataju kulturno-zabavne, sportsko-rekreativne i informativne aktivnosti koje su, uglavnom, postale tradicionalne.

Manifestacija "Vezeni most" dobila je naziv po istoimenoj pjesmi Nasihe Kapidžić-Hadžić, posvećenoj mostu što se vidi iz dvorišta njene kuće uz obalu Vrbasa. Organizator manifestacije je Zajednica udruženja građana Banjaluka, a pokrovitelj je Grad Banjaluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije