Književnost

Nagrada Vidovdanskih susreta Radi Јanjušić iz Doboja

Nagrada Vidovdanskih susreta Radi Јanjušić iz Doboja
Foto: Srna | Nagrada Vidovdanskih susreta Radi Јanjušić iz Doboja

Pjesnik Rada Јanjušić iz Doboja sa pjesmom "Krstić u porubu" dobitnik je nagrade ovogodišnjih Vidovdanskih pjesničkih susreta "Svome rodu od Kosova do danas", održanih sinoć u porti Spomen-hrama na Vučijaku.

Јanjušićeva je rekla da je pjesma autobiografska.

"Izbjegla sam iz Zenice 1993. godine i u pjesmi sam opisala taj osjećaj kada ostavljate sve što imate, izlazite iz svog doma, sa jednim djetetom pored sebe i drugim u stomaku idete u neizvjesnost", istakla je ona.

Organizator ovog susreta je Srpski književni klub "Talasi" iz Prnjavora, a predsjednik ovog kluba Goran Vuković rekao je da je na ovogodišnji konkurs stiglo 56 radova iz svih dijelova srpskog govornog područja i gdje se piše ćirilica.

"Prijavili su se autori iz Republike Srpske, FBiH, Srbije, Hrvatske, ali i dijaspore. Autori se rado odazivaju na konkurs, jer se svi radovi objavljuju u zajedničkom zborniku, odnosno pored već afirmisanih književnih imena zastupljeni su i oni kojima je lijepa pisana riječ, otadžbina, rodoljublje, patriotizam u srcu", pojasnio je Vuković.

On je rekao da su na pjesničke susrete na Vučijak po prvi put došli gosti iz Sombora, Zvornika i Sremske Mitrovice, a nisu izostali ni pjesnici iz Modriče, Doboja, Prijedora, Dervente, Banjaluke.

Vuković napominje da nije rijedak slučaj da u Prnjavor zbog Vidovdanskih susreta dolaze i pjesnici rođeni u ovoj opštini, a koji sada žive i rade u inostranstvu.

Prvi susreti "Svome rodu od Kosova do danas" održani su 1999. godine. Srpski književni klub "Talasi" trenutno ima tridesetak aktivnih članova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije