Književnost

Nagrada "Zlatna sova" Branku Stankoviću, a "Sovica" Sanji Klisarić

Nagrada "Zlatna sova" Branku Stankoviću, a "Sovica" Sanji Klisarić
Foto: N.N. | Nagrada "Zlatna sova" Branku Stankoviću, a "Sovica" Sanji Klisarić
N.N.

Književna nagrada Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske "Zlatna sova" uručena je danas na Međunarodnom sajmu knjige u Banjaluci Branku Stankoviću za knjigu "Vreža", a nagrada "Sovica" Sanji Klisarić za najbolju knjigu za djecu "Šušuova čudesna avantura".

Portparol Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Dejan Kerleta rekao je Srni da Stankovićeva knjiga "Vreža" tematizuje pitanje zla u svijetu, kao i prava na kaznu i osvetu nad onima koji su počinili to zlo.

On je istakao da priču "Šušuova čudesna avantura" Sanje Klisarić pokreće čežnja za dosezanjem nebeske sfere i nepoznatih daljina, tipičnu za svako mlado biće, u kojoj ima nečeg univerzalnog i ontološkog.

Kerleta je rekao da je druga nagrada "Zlatna sova" dodijeljena Miroslavu Živanoviću za djelo "Ljudi, zveri, anđeli", a treća Danilu Tešanoviću za djelo "Mučenica Tekla između Boga i čovjeka".

- Nagrada "Zlatna sova" vremenom je postala izuzetno vrijedna i prevazišla je prostor Republike Srpske, što je bio njen prvobitni cilj - naveo je Kerleta.

Nagrada "Sovica" obuhvata povelju uz honorar od 1.000 KM, kao i štampanje djela u tiražu od 500 primjeraka, od kojih autoru pripada 20.

On je istakao da će već početom sljedećeg mjeseca raspisati konkurs za najbolji neobjavljeni roman i nagradu "Zlatna sova" za 2022. godinu.

Kerleta je najavio da je za danas od 12.00 časova u sali za promocije Sajma knjiga planirana promocija izdanja Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva iz oblasti predškolskog vaspitanja i obrazovanja u okviru panel diskusije o izdavačkoj produkciji u predškolskom obrazovanju, o značaju objavljivanja stručnih knjiga i radnih materijala koji bi bili korišteni u predškolskim ustanovama.

Sajam knjige "Banjaluka 2021" biće zatvoren u ponedjeljak, 20. septembra.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije