Književnost

Nagrada "Zmijanjče" učenici Lani Bajrić

Nagrada "Zmijanjče" učenici Lani Bajrić
Foto: N.N. | Nagrada "Zmijanjče" učenici Lani Bajrić

BANJALUKA - Lana Bajrić, učenica petog razreda Osnovne škole "Dositej Obradović" iz Banjaluke, dobitnica je nagrade "Zmijanjče", koja će joj biti dodijeljena u okviru predstojećeg "Kočićevog zbora", a koja se dodjeljuje u okviru konkursa ove manifestacije.

Na ovogodišnji konkurs na temu "Otadžbina u srcu" pristiglo je 137 proznih i stihovanih literarnih radova, a o pobjednici odlučivao je žiri u sastavu Ranko Pavlović, Boro Kapetanović i Jelena Glišić. Kako je saopštio, prije nego što je izabrao najbolji rad, žiri je u uži izbor uvrstio 10, a potom i tri najbolja rada, a da je pri tome prije svega vođeno računa o literarnim vrijednostima radova, zatim i o uzrastu učenika, regionalnoj zastupljenosti, broju pristiglih radova iz iste škole, a posebno o originalnosti i autorskim obilježjima koja su se oslobodila pretjeranog uticaja nastavnika i roditelja.

"Poredeći rodnu grudu sa ljudskim tijelom, Lana Bajrić dječje iskreno u plavetnim vodama, šumovitim gorama, špiljama, potocima i rijekama, beskrajnom suncu, vidi oči, ruke, usta, prste, arterije i vene, poljubac i zagrljaj. Duša otadžbine je, kaže mlada pjesnikinja, u djeci i omladini, njena mudrost su njeni preci, a kosa njena je žito što se zlati. 'Srce je moje sve što ti mogu dati', zaključuje ova učenica, u čijoj pjesmi nailazimo na tanana osjećanja, ali i zanimljive misli, a sve to ukazuje da možemo očekivati da će Lana Bajrić biti zapažena pjesnikinja", saopštava žiri.

Žiri nije štedio riječi hvale ni za ostale radove te generalno zadovoljstvo konkursom.

"Djeca Republike Srpske vole svoju otadžbinu. Srcem i dušom, nevinom dječjom ljubavlju vole njene planine, cvjetna polja, rijeke, šume i šumarke, cvrkut ptica i šapat razvigorca. Njena proljeća, ljeta, jeseni i zime, bujanje života, zlatna žitna polja, bogate plodove jeseni, debele zimske snježne bunde, pa i mećave koje je vjerno opisao Petar Kočić", navedeno je u saopštenju žirija za nagradu "Zmijanjče".

Tu je rečeno da se djeca dive i junaštvu svojih predaka, koji nisu žalili živote da polože za slobodu rodne grude.

"Ljute se na one koji zarad sticanja bogatstva i lagodnijeg života odlaze u inostranstvo, umjesto da izgrađuju svoju zemlju i u njoj stvaraju uslove za blagodat potomaka", interesantno je objašnjeno u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije