Književnost

Nagrada "Ðurin šešir" Ivanu Laloviću i Viktoru Laziću

Nagrada "Ðurin šešir" Ivanu Laloviću i Viktoru Laziću
Foto: Ilustracija | Nagrada "Ðurin šešir" Ivanu Laloviću i Viktoru Laziću

BEOGRAD - Prestižna književna nagrada Ðurin šešir za 2018. godinu phesniku Ivanu Laloviću i poseban Ðurin šešir književniku i predsjedniku Adligata Viktoru Laziću, dodijeljene su u Kući Ðure Jakšića u Skadarliji, saopštili su iz Adligata.

Nagradu je sinoć dodijelila Fondacija "Spomenica solidarnosti" i Ustanova kulture Parobrod - Kuća Ðure Jakšića, na jednoglasan prijedlog stručnog žirija u sastavu Dušan Stojković, Miloš Janković i Radivoje Marković.

Pjesnik Ivan Lalović nagradu je dobio za knjigu "Slovenska figura", u izdanju Gramatika.

Žiri je, takođe jednoglasno, odlučio da ove godine načini presedan u odnosu na ustaljenu praksu i dodijeli i posebnu nagradu - poseban Ðurin šešir i bronzani bareljef sa likom Ðure Jakšića - književniku Viktoru Laziću, osnivaču društva Adligat i Muzeja srpske književnosti - za njegov trajan i sveobuhvatan doprinos očuvanju srpske kulture i književnosti.     

Nagrada se dodjeljuje osmi put i sastoji se od Povelje, unikatnog, ručno rađenog šešira po ugledu na onaj koji je nosio Ðura Jakšić i bronzanog bareljefa sa Jakšićevim likom, radom vajara Ostoje Balkanskog.

Ove godine nagrada Ðurin šešir ima i posebno značenje jer se dodeljuje na dan kada je pre 52 godine osnovana Fondacija ,"Spomenica solidarnosti".

Član žirija, književnik Miloš Janković kazao je da je Ivan Lalović pravnik, otac i pjesnik.

"Dobar pjesnik. Pjesnik koji u meni budi zavist, čije stihove bih volio da sam ih ja napisao... Viktor Lazić je čovjek koji je toliko zadužio srpsku kulturu, koji neobjašnjivo i čudesno posvećen knjizi i pisanoj riječi i svemu što ona znači, da je zaslužio svih 425 nagrada koje postoje u ovoj zemlji", kazao je Janković.

Viktor Lazić naročito ističe zahvalnost prema Fondaciji Spomenica solidarnosti koja je Adligatu obezbijedila magacine za smještaj publikacija.

"Prava nagrada za dobar projekat je pomoć tom projektu. Fondacija Spomenica solidarnosti omogućila nam je da spasimo desetine hiljada knjiga i da hiljade knjiga pošaljemo drugim bibliotekama i institucijama tako što su nam ustupili svoje magacine. Povjerenje, poštovanje i pomoć - to je najveća nagrada", kazao je Lazić.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije