Književnost

Nagrađeni najbolji na konkursima "Suze kozare" i "Zlatno pero"

Nagrađeni najbolji na konkursima "Suze kozare" i "Zlatno pero"
Foto: Srna | Nagrađeni najbolji na konkursima "Suze kozare" i "Zlatno pero"
Srna

U Gradišci je večeras održana Vidovdanska svečana akademija, na kojoj su proglašeni najbolji na međunarodnim pjesničkim konkursima "Suze Kozare" i "Zlatno Pero", na koje je pristiglo oko 100 prijava iz 10 država.

Svečanu akademiju organizovali su Udruženje evropske akademije srpskih nauka i umjetnosti iz Ljubljane i Narodna biblioteka Gradiška, uz podršku Udruženja srpskih književnika i Saveza srpske dijaspore iz Slovenije.

Prvu nagradu na konkursu "Suze Kozare" osvojio je Milorad Šarović iz Beograda, guslar i pjesnik rodom iz Gacka, za pjesmu "Genocid u Jasenovcu".

Šarović je rekao da je ponosan što je žiri kao najbolju ocijenio njegovu epsku pjesmu pisanu u desetercu, navodeći da se poezijom bavi više od 30 godina, da je napisao više od hiljadu pjesama i objavio četiri knjige.

Drugu nagradu osvojila je Vesna Marković iz Dervente, a treću Miloje Veljović iz Beograda.

Prva nagrada na konkursu "Zlatno pero" pripala je Dijani Ilijev iz Gradiške, druga Tamari Slavić iz Zrenjanina, a treća Nenadu Simiću iz Dervente.

Predsjednik Udruženja evropske akademije srpskih nauka i umjetnosti iz Ljubljane Saša Gajić podsjetio je da konkurs "Suze Kozare", čija je tematika stradanje srpskog naroda, već šest godina organizuju u saradnji sa Narodnom bibliotekom Gradiška.

Gajić je dodao je da u oba konkursa svake godine učestvuje sve više vrhunskih srpskih pjesnika.

Direktor Narodne biblioteke Snježana Miljković ocijenila je da je pjesnički konkurs "Suze Kozare" veoma značajan za razvoj kulture na ovim prostorima i njegovanje sjećanja na srpske žrtve u Potkozarju i Jasenovcu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije