Književnost

Najatraktivniji srpski naslovi na sajmu knjiga u Pekingu

Najatraktivniji srpski naslovi na sajmu knjiga u Pekingu
Foto: N.N. | Najatraktivniji srpski naslovi na sajmu knjiga u Pekingu

PEKING - Na upravom završenom Sajmu knjiga u Pekingu, Srbija se predstavila izborom najatraktivnijih naslova, a posebna pažnja je bila posvećena obilježavanju stogodišnjice od kraja Prvog svjetskog rata.

Pažnja, kako se navodi u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja, bila je posvećena piscima koji su stradali u Velikom ratu, kao što su Vladislav Petković Dis, Milutin Bojić, Milutin Uskoković i Petar Kočić, i onima čije je djelo obilježeno tim iskustvom, prije svih Milošu Crnjanskom i Ivi Andriću.

Dio programa na štandu Srbije, na jednom od najvećih svjetskih sajmova knjiga, a koji je izazvao veliku pažnju posjetilaca iz cijelog svijeta, bio je posvećen i obilježavanju godišnjice rođenja Miloša Crnjanskog, Desanke Maksimović i Alekse Šantića.

Kineskoj publici su bila predstavljena i djela najznačajnijih stvaralaca savremene klasike - Danila Kiša, Borislava Pekića, Milorada Pavića, Vaska Pope, Miodraga Pavlovića, Ivana Lalića.

Gosti sajma knjiga, čiju organizaciju je Ministarstvo kulture i informisanja na konkursu povjerilo Univerzitetskoj biblioteci "Svetozar Marković“ i Privrednoj komori, bili su pisci Vladimir Kecmanović i Dragan Bošković, koji su imali zapaženu promociju svojih djela na "Podijumu pisaca" u glavnoj hali sajma.

Kineski izdavači pokazali su naročito interesovanje za srpsku književnost i predstavnicima naše zemlje uputili konkretne prijedloge za saradnju, što je jedan od najvažniji efekata predstavljanja Srbije na tako važnim manifestacijama, a to je povećanje broja prevoda knjiga srpskih pisaca na strane jezike, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije