Književnost

Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske obilježila krsnu slavu

Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske obilježila krsnu slavu
Foto: Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske | Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske obilježila krsnu slavu

BANJALUKA - Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske (NUB RS) prigodnim programom danas je obilježila krsnu slavu Svete Ćirila i Metodija u Izložbenom salonu ove kulturne institucije.

Ovim povodom se prisutnima obratila Ljilja Petrović Zečić, direktorica NUB RS, koja je podsjetila da ova biblioteka svoju slavu obilježava od 1999. godine.

"Slavimo ovaj dan kao dan slovenske pismenosti i kulture, ali i kao dan Biblioteke, mi ostajemo na našem putu i slijedimo one staze koje su zatrli Ćirilo i Metodije još prije 1.160 godina, kada su sa pismom glagoljicom krenuli put pismenosti i kulture", izjavila je Petrović Zečićeva.

Dodala je da NUB RS nastala od Srpske čitaonice u Banjaluci kao želja i potreba za prosvećivanjem i znanjem.

"Ovo je dan kad ne slavimo i ne obilježavamo samo Ćirila i Metodija, obilježavamo i poklanjamo se onima koji su na njihovom putu: Venclović, Orfelin, Karadžić, Selimović, Kočić, Pupin, Tesla i mnogi drugi čija se djela nalaze u ovoj biblioteci. Ove godine se obilježava i 200 godina od izlaska prvog srpskog časopisa za književnost, nauku, umjetost 'Letopis matice srpske', čiji se originalni primjerak iz 1826. godine nalazi u fondu naše biblioteke", navela je Petrović Zečićeva.

Zaključila je da NUB RS ima oko milion publikacija, te da su misija i vizija nauka, obrazovanje i znanje dostupno svima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije