Književnost

"Narodni bukvar" stigao i do Rusije

"Narodni bukvar" stigao i do Rusije
Foto: N.N. | "Narodni bukvar" stigao i do Rusije

BANJALUKA - "Narodni bukvar" autora etnologa Vladimira Đukanovića, muzejskog savjetnika u Muzeju Republike Srpske, predstavljen je na video-predavanju u Srpskom pregovaračkom klubu Centralne gradske narodne biblioteke "V.V. Majakovski" u Sankt Peterburgu.

Predavanje je povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika u Sankt Peterburgu organizovano zahvaljujući Predstavništvu Republike Srpske u Rusiji, u saradnji sa Marijanom Oparnicom, stručnom saradnicom za regionalnu saradnju u Predstavništvu Republike Srpske u Ruskoj Federaciji, i Alom Blinovom, savjetnicom šefa Predstavništva Republike Srpske u Rusiji. Predavanje je održano na srpskom jeziku, a nakon predavanja uslijedila je sekcija za pitanja publike i razgovor sa autorom.

"Ponosan sam što je 'Narodni bukvar' prešao granice Republike Srpske i što smo dobili priliku u jednoj od najvećih svjetskih metropola i centara kulture predstaviti dragocjene elemente naše tradicije. Kako u muzejima i školama Republike Srpske, tako i na svjetskom nivou, 'Narodni bukvar' se iskazao kao svojevrstan vodič kroz srpsku tradiciju i običaje", izjavio je Vladimir Đukanović.

On je dodao da se u posljednje vrijeme trude da kulturno nasljeđe Republike Srpske predstave širom svijeta, a današnje predavanje je bilo prvi i uspješan korak.

"Na ovaj način mi realizujemo ne samo prosvetiteljsku misiju institucije Muzeja RS, nego i predstavljamo našu istoriju i identitet, kulturnu raznolikost te razvijamo uzajamno poštovanje i dijalog između različitih kultura", objasnio je Đukanović.

Gledaoci ovog predavanja pokazali su veliko interesovanje, kako za "Narodni bukvar" i njegov sadržaj, za predmete koji su u 'Bukvaru' predstavljeni, tako i za kulturno nasljeđe RS. Iz publike su autoru bila upućena pitanja o projektima nominacije različitih predmeta i tradicija na UNESCO-ovoj reprezentativnoj listi kulturnog nasljeđa, o pojmovima iz tradicionalnog života naroda Republike Srpske, o životu i tradiciji Srba, a takođe i o ostalim knjigama koje su nastale kao proizvod dugogodišnjeg rada i istraživanja autora kao etnologa u Muzeju Republike Srpske.

"Naša kultura je veoma zanimljiva. Sloveni su živjeli na području između Karpata i Urala, u pretežno brdovitim, šumskim predjelima. Doseljavajući se na Balkansko poluostrvo koje je slično kao naša prapostojbina, donijeli su znanja i tradiciju kulture drveta. Sva srednjevjekovna arhitektura ovih prostora, osim velikih gradova, utvrđenja i velikih manastira, bila je u potpunosti drvena. Mi smo narod koji još od 12. vijeka, kada je stvorena prva srpska država, gradi svoju kulturu i tradiciju", rekao je Đukanović.

Naglasio je da su do danas sačuvane, između ostalih zdanja, i crkve brvnare koje su pravljene od drveta u 16. i 17. vijeku.

"One su još jedno svjedočanstvo bogate baštine koju moramo zaštititi i sačuvati. 'Narodni bukvar' je nastao sa takvim ciljem, da se javnosti, a posebno djeci, tradicija predstavi", zaključio je Đukanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije