Književnost

Naslovi Velsa i Igoa noviteti biblioteke "Atribut"

Naslovi Velsa i Igoa noviteti biblioteke "Atribut"
Foto: N.N. | Naslovi Velsa i Igoa noviteti biblioteke "Atribut"

BANJALUKA - Banjalučka "Besjeda" tokom ovog mjeseca objavila je dva naslova svoje sada već dobro znane biblioteke "Atribut", a riječ je o dva klasika: "Ostrvu doktora Moroa" Herberta Džordža Velsa i "Pesmama protiv tiranije" Viktora Igoa.

Nakon velelepnog uratka kakav je bio "Bijesni Rolando" Lodovika Ariosta (podsjećamo: 1.130 strana i prva knjiga u BiH štampana na biblijskom papiru), tržište knjiga je bogatije za 22. i 23. naslov biblioteke "Atribut", edicije koja je kontinuitetom i ritmom izlaženja uspjela odoljeti kletvi brzog gašenja.

Roman H. Dž. Velsa "Ostrvo doktora Moroa", u ovom "Besjedinom" izdanju, praćen sa tri kraće novele, po riječima urednika biblioteke "Atribut" Milana Miloševića je odličan omaž literaturi našeg djetinjstva.

"H. Dž. Vels je ikona jedne druge književnosti, književnosti koja ne pati od toga da bude poučna, zabavna. On je više privržen naučnom pogledu na svijet i zbog toga se i proslavio sa, danas masmedijskim trendovima, stvarima kao što su vremeplov, nevidljivi čovjek, zatim marsovcima ili u ovom slučaju ljekarom koji se zdušno dao na zadatak pretvaranja životinja u ljude. Biti prvi koji će parirati jednom Žilu Vernu, suverenu na tom polju književnosti prožete naučnim miomirisima, bio je izuzetno hrabar čin. Vels se u svjetskoj književnosti izdvojio svojom originalnošću, ali i tipičnom engleskom suzdržanošću prema trendovima, koje je u svom dugom stvaralačkom radu revnosno izbjegavao", istakao je Milošević. "Ostrvo doktora Moroa", kako dodaje, jedan je od njegovih najekranizovanijih romana.

"U svijetu koji ne mari mnogo za poeziju klasičnog tipa izdati baš jednu takvu zbirku Viktora Igoa, najpoznatijeg francuskog književnog bundžije 19. vijeka, više je nego hvale vrijedan potez. Svi valjda znamo ko je Napoleon Bonaparta, ali da li znamo ko je bio Napoleon III? Nakon čitanja ove zbirke upoznaćemo se makar sa njegovom mračnom stranom - jedinom, ako je vjerovati pjesniku. 'Pesme protiv tiranije' Viktora Igoa su još samo jedno njegovo remek-djelo, prvi put nakon 1893. godine dostupno i običnom čitaocu u BiH", navodi Milošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije