Književnost

Nastavlja se hajka na Handkea: Upitan pasoš SRJ?

Nastavlja se hajka na Handkea: Upitan pasoš SRJ?
Foto: Tanjug/AP | Nastavlja se hajka na Handkea, upitan pasoš SRJ

Hajka na ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za književnost Petera Handkea, zbog njegove uloge u iznošenju svog viđenja rata na prostoru bivše Jugoslavije, se nastavlja, a ovaj put je suočen sa optužbama da je prekršio austrijski zakon o državljanstvu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije, prema pisanju bečkog dnevnika "Esterajh", nakon što su se pojavile informacije da je Handke 1999. dobio jugoslovenski pasoš, pokrenulo je provjeru ovog slučaja.

Istraživački sajt "Itercept" objavio je da je Handkeu 1999. godine ambasada tadašnje SR Jugoslavije uručila jugoslovenski pasoš, čime je, kako tvrdi taj medij, pravno gledano, automatski izgubio austrijsko državljanstvo.

Handkeu je pasoš SR Jugoslavije uručen 15. juna 1999. u ambasadi u Beču.

"Ko dobrovoljno stiče strano državljanstvo gubi time, u osnovi, austrijsko državljanstvo. Da se ne bi izgubilo austrijsko državljanstvo potrebno je, prije uzimanja drugog pasoša, pisanim putem zatražiti dozvola i dobiti odobrenje", objasnilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije.

Navedeno je da se trenutno istražuje da li je Handke tražio takvo odobrenje, ali, kako dodaje "Esterajh", sa velikom vjerovatnoćom to nije bio slučaj.

Jedan neimenovani visoki zvaničnik dodao je da ovo podsjeća na slučaj bivšeg austrijskog sportiste Andreasa Goldbegera.

"Skijaš je tada uzeo srpsko državljanstvo, ali je brzo promijenio odluku", ukazao je neimenovani izvor u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Ministarstvo ističe da će detaljno istražiti slučaj Handkea.

"Intercept" navodi da je jugoslovenski pasoš Handkea slučajno pronašao na "veoma nepreglednom" sajtu Nacionalne biblioteke Austrije, na kojem se nalaze dvije fotografije jugoslovenskog pasoša poznatog književnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije