Književnost

Negrišorcu nagrada "Aleksa Šantić"

Negrišorcu nagrada "Aleksa Šantić"
Foto: SPKD Prosvjeta GO Mostar | Negrišorcu nagrada "Aleksa Šantić"
Srna

MOSTAR - Dodjelom Književne nagrade "Aleksa Šantić" pjesniku Ivanu Negrišorcu, večeras su u Mostaru svečano zatvorene 102. "Šantićeve večeri poezije".Književnik Ivan Negrišorac nagradu je dobio za djelo "Ogledala oka nedremana".

Manifestaciju kulture "Šantićeve večeri poezije", kojom se u pjesnikovom rodnom gradu čuva sjećanje na njegov lik i djelo, organizuju Srpsko prosvjetno i kulturno društvo Prosvjeta - Gradski odbor Mostar i Srpsko pjevačko i kulturno-umjetničko društvo "Gusle".

Književnu nagradu "Aleksa Šantić" "Prosvjeta" i "Gusle" dodjeljuju svake tri godine za najbolju knjigu poezije izdatu na srpskom jeziku i jezicima južnih Slovena ili za životno djelo.

Odluku o ovogodišnjem dobitniku donio je stručni žiri u sastavu pjesnik Pero Zubac, pjesnik Đorđo Sladoje i docent doktor Vladan Bartula.

Negrišorac je istakao da Šantićeva prisnost sa čitaocem i životom ima neprevaziđenost.

"Ogromna je čast dobiti ovu nagradu. Šantić je pesnik koji nas u raznim razdobljima života ume ozariti. Doživljavam ga kao deca, a kako rastemo i sazrevamo ulazimo u sve elegije tužnih staračkih pjesama koje je izuzetno uspio sačiniti… Ima tu tematsku širinu koja je moćna i koja je uvek u saglasju sa ljudima koji su pripadnici srpske kulture uz puno razumevanje svih kultura sa kojima je živio", rekao je Negrišorac.

Pod pseudonimom Ivan Negrišorac krije se Dragan Stanić, profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i predsjednik Matice srpske, kojem ovo nije prvi put da je u Mostaru, ali naglašava da mu je drago da se gradi Saborna crkva u Mostaru i da raste srpska zajednica.

On je kao osoba koja obavlja važnu funkciju u cjelokupnom srpskom kulturnom prostoru naglasio da će se pokušati boljim uvezivanjem sa "Prosvjetom" i "Guslama" ponuditi više programa koje ljudi u Mostaru priželjkuju.

Potpredsjednik Matice srpske i dopisni član Srpske akademije nauka i umjetnost Jovan Delić je, govoreći o Negrišorcu, naglasio da malo koji pjesnik dolazi na "Šantićeve večeri" sa više prava i razloga od Negrišorca.

"On je upravo prispio na pjesnički izvor onih pjesnika kojima je posvetio dobar komad svoga života pišući doktorsku disertaciju o poeziji Jovana Dučića, a potom radeći na mnogim knjigama o Dučiću, a pisati o Dučiću ne može se, a da se ne govori o Mostaru i o Mostarskom književnom krugu", rekao je Delić.

Delić je govorio o životnom putu Dragana Stanića i njegovom značaju.

"Ako su među dominantnim obilježjima Šantićevog pjesništva naglašeni patriotizam i hrišćanski doživljaj svijeta, a jesu, onda je teško naći savremenog pjesnika koji bi sa više razloga primio Šantićevu nagradu od Ivana Negrišorca", rekao je Delić.

Docent doktor Vladan Bartula rekao je da je bilo teško izabrati dobitnika, ali da je Negrišorac poznat po izuzetno prepoznatljivom pjesničkom rukopisu.

"Svake godine Šantićeve večeri poezije su sve bolje i čast je biti dio stručnog žirija pored ovakvih imena i dodijeliti ovako prestižnu nagradu", rekao je Bartula.

Predsjednik SPKD Prosvjeta GO Mostar Sanja Bjelica Šagovnović rekla je da se ovogodišnje "Šantićeve večeri poezije" završavaju svečano dodjelom književne nagrade.

Ona je podsjetila da je nagrada ustanovljena 1968. godine, a da je već godinama dodjeljuju "Gusle" i "Prosvjeta".

SPKD "Prosvjeta" i GO Mostar i SPKUD "Gusle" Mostar su zaštitili ovu nagradu u Institutu za intelektualno vlasništvo BiH, a Upravni odbor "Prosvjete" je, na svojoj sjednici od 30. januara 2012. godine, donio novu odluku, kao i Pravilnik o dodjeli ove prestižne pjesničke nagrade.

Do sada je četrnaest pjesnika dobilo ovu nagradu i to: Skender Kulenović /1969/, Vesna Parun /1972/, Oskar Davičo /1975/, Enver Đerćeku /1978/, Aleksandar Vučo /1981/, Stevan Tontić /1984/, Bogumil Đuzel /1987/, Stevan Raičković /1992/, Rajko Petrov Nogo /2006/, Veselin Gatalo /2007/, Đorđo Sladoje /2009/, Dara Sekulić /2012/, Pero Zubac /2015/ i Luko Paljetak /2018/.

Ovogodišnje 102. izdanje Šantićevih večeri poezije je održano od 4. do 16. oktobra, a na završnoj večeri učešće su uzeli i učenici Muzičke škole "Sveti Roman Melod" iz Nevesinja.

"Iza nas je sadržajan i lijep program i manifestacija međunarodnog karaktera. Imali smo pjesničke večeri, promocije knjiga i izložbe i možemo biti ponosni kako je se proteklo i ove godine", rekla je potpredsjednik "Prosvjete" u Mostaru Sanja Bjelica Šagovnović.

Ona je naglasila da je Šantić na najljepši mogući način opjevao i promovisao svoj grad i da "Prosvjeta" i "Gusle" nastoje očuvati sjećanje na lik i djelo pjesnika koji je postavio i temelje ovih društava i savremene kulture u Mostaru.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije