Književnost

Nenad Grujičić: Kočićeva nagrada blagoslov visokog reda

Nenad Grujičić: Kočićeva nagrada blagoslov visokog reda
Foto: N.N. | Nenad Grujičić: Kočićeva nagrada blagoslov visokog reda

BANJALUKA - Nenad Grujičić je dobitnik Kočićeve nagrade za ukupno književno djelo, saopštilo je juče Udruženje književnika Republike Srpske (UK RS), čijim je žirijem predsjedavao Ranko Risojević, dok su članovi bili Zlatko Jurić i Berislav Blagojević. Odluka žirija bila je jednoglasna, a u njihovom obrazloženju piše da je pjesničko djelo Nenada Grujičića obimno, raznovrsno i na visokom estetskom nivou.

"O tom djelu pisali su naši istaknuti književni kritičari, naglašavajući životnost gotovo svake Grujičićeve zbirke pjesama, u kojima se ukrštaju jezički nanosi djetinjstva i Krajine, sa srpskim govorima Vojvodine. U temeljima jezičkog pamćenja Nenada Grujičića su roditelji, njihov život, njihovi složeni odnosi, ali i njihova okolina, ono što se nataloži u mladoj duši koja će kasnije sve to pretvoriti u stihove. Slično je i sa prostorima Vojvodine, o kojima je napisao izuzetnu knjigu 'Šajkaški soneti'", saopštio je žiri UK RS, dodajući da Grujičić izuzetno vješto koristi sve pjesničke forme, od slobodnog stiha do strogog soneta, koje je u više navrata spleo u vijence kakvih je malo u srpskoj poeziji. Taj osjećaj za jezik, nastavak je obrazloženja, povezuje dva prostora - krajiški, kočićevski, i vojvođanski, Branka Radičevića, kome je Grujičić posvetio više svojih dragocjenih radova.

"U teškim vremenima srpskog egzodusa iz Krajine Grujičić je napisao nekoliko pjesama potresne, kočićevske snage. Nenad Grujičić je dosad za svoje stvaralaštvo dobijao vrijedne nagrade, među kojima će, svakako, i ova nova - Kočićeva skretati pažnju na njegovo ukupno stvaralaštvo kojim je obogatio našu književnost. Književno djelo Nenada Grujičića je u svakom pogledu na tragu onog najboljeg u srpskoj književnosti, od Petra Kočića do danas", obrazložio je žiri.

Povodom nagrade sam Grujičić za "Nezavisne" kaže da je u vrijeme pandemije virusa korona dobiti Kočićevu nagradu blagoslov visokog reda.

"Naspram svakodnevnih vesti o smrti na Balkanu i na celoj planeti, koje se zvanično izražavaju samo brojevima, bez imena preminulih, bez konkretnog saosećanja šireg kolektiva, ova vest je živorodna ne samo za mene, moju porodicu i bližnje, već i za, verujem, druge ljude, prijatelje, poznanike, duhovna bića i ljubitelje književnosti i umetnosti, one koji prate moj pesnički i ukupni rad", ističe Grujičić. On dodaje da ovakva vijest bar na trenutak pokazuje da život ide dalje, da nije sve tako crno, te da ona i drugima uliva nadu i vjeru da mnogi mogu i u drugim profesijama očekivati lijepe signale i pozitivne promjene u svom životu. "Opet ću izgovoriti poslovicu: 'U sreći se ne uznosi, u nesreći ne padaj!'", prokomentarisao je nagradu Grujičić.

Književnik Nenad Grujičić rođen je 1954. godine u Pančevu, ali je poslije više porodičnih seoba odrastao u Bosanskoj Krajini, u Gomjenici pokraj Prijedora, gdje je završio gimnaziju, da bi se ponovo vratio u Vojvodinu, gdje ostaje poslije Filozofskog fakulteta da živi i radi sve do danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije