Književnost

Nenad Novaković za "Nezavisne": Sajmovi knjiga nas vraćaju u normalu

Nenad Novaković za "Nezavisne": Sajmovi knjiga nas vraćaju u normalu
Foto: Ustupljena fotografija | Nenad Novaković za "Nezavisne": Sajmovi knjiga nas vraćaju u normalu

BANJALUKA - Udruženje izdavača Republike Srpske učestvovalo je na 27. Međunarodnom sajmu knjige "Banjaluka 2022", a učestvovaće i na beogradskom u oktobru sa svojih petnaestak izdavača koji su trenutno "živi", koji pokazuju nekakvu radnu energiju u pogledu izdavanja i publikovanja knjiga u Republici Srpskoj.

Ovo je za "Nezavisne" kazao Nenad Novaković, direktor "Besjede" i predsjednik Udruženja izdavača Republike Srpske.

On ističe da je značajno to što pomenutom udruženju pomaže Ministarstvo prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske, a u Beogradu i Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji.

"Mislim da je to dobra priča, da i izdavači malo osjete da su 'živi'. Zanimljivo je i značajno da će u Beogradu potpisati sporazum o međusobnoj saradnji o pomoći i ispomoći, te zajedničkom učešću na međunarodnim književnim manifestacijama Udruženje izdavača Republike Srpske i Udruženje izdavača i knjižara Srbije. Pokušavamo da proširimo djelatnosti Udruženja izdavača, a istovremeno da budemo vidljiviji na širem prostoru", otkriva Novaković.

On dodaje da će Udruženje koje vodi imati više prostora da se pojavljuje tamo gdje se pojavljuje Udruženje izdavača i knjižara Srbije i obrnuto.

"Imaćemo nekoliko promocija, desetak u Beogradu, a tri-četiri promocije su bile i u Banjaluci, prema tome sajmovi nas vraćaju u neku normalu", kaže Novaković.

Udruženje izdavača Republike Srpske, navodi Novaković, čine 34 izdavačke kuće.

"S tim da je ta brojka relativna i varljiva jer se, da tako kažemo, neki neaktivni izdavači nisu iščlanili iz Udruženja. Ti izdavači nisu fiktivni, nego je izdavačka djelatnost upala u jednu krizu. Izdavaštvo je u krizi istovremeno zbog nebrige društva i zbog toga što su dosad izdavači funkcionisali na principu entuzijazma, a taj entuzijazam se godinama u dobroj mjeri istrošio. Ostali su samo oni najuporniji i oni koji su pronašli načina kako da prežive u vremenu digitalizacije i vremenu novih medija", rekao je Novaković.

On dodaje da su velika poštarina i porez za knjige ujedno i veliki problem izdavačima danas.

"Mi se borimo s ministarstvima na nivou Bosne i Hercegovine i Republike Srspke za one odrednice iz 1974. godine da izdavači dobiju onaj status koji im pripada, a to je oslobađanje od poštarine, tj. tiskarine, oslobađanje carine za promet knjiga. Žestoku borbu vodimo da knjiga ne bude oporezovana isto kao što su oporezovani alkohol, zlato i svi ostali proizvodi. Tražimo drugu stopu oporezivanja", pojašnjava Novaković.

Prema njegovim riječima, u Udruženju izdavača Republike Srpske vođena je ozbiljna rasprava o sudbini tradicionalne knjige.

"Problematizovali smo priču učešća repromaterijala u publikaciji, jer je papir u posljednjih samo šest mjeseci tri puta poskupio", konstatovao je Novaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije