Književnost

Njegovanje kulture sjećanja na žrtve kroz poeziju

Njegovanje kulture sjećanja na žrtve kroz poeziju
Foto: N.N. | Njegovanje kulture sjećanja na žrtve kroz poeziju

TREBINJE - Zbirka sabranih poetskih radova "Pred sjenima srpskih mučenika", u kojoj je priređivač, profesor srpskog jezika iz Foče Rade Lalović prenio 68 pjesama oko 50 autora, među kojima su Matija Bećković, Desanka Maksimović, Jovan Dučić i Rajko Petrov Nogo, promovisana je u četvrtak uveče u galeriji Kulturnog centra Trebinje.

Prema Lalovićevim riječima, u pitanju je prošireno izdanje prve zbirke, u kojoj je sakupio pjesme o stradanjima srpskih i ostalih naroda na našim prostorima.

"Ovo je poetska rukovet na temu stradanja kod nas i sakupila je sve što je bilo poznato i nama dostupno, pa smo, nakon prve, manje knjige, napravili drugo dopunjeno izdanje, u kome smo se trudili obuhvatiti sve što je na srpskom jeziku napisano, a tretira metodološki pristup da je pjesnički subjekt svjedok zločina, žrtva zločina ili u nekoj vrsti molitvenog odnosa prema žrtvi i patnji", objasnio je profesor Lalović.

Smatra da se i na ovaj način treba njegovati kultura sjećanja na Prebilovce, Korita, Jasenovac, Šumarice i na sva mjesta gdje su Srbi nedužno stradali, jer oni koji ne budu pamtili šta se dešavalo, osuđeni su na nestajanje.

Vesna Andrić, predsjednik Udruženja "Ćirilica", istakla je da knjiga jasno govori o tome kako je naš narod stradao za vrijeme Prvog i Drugog svjetskog rata, ali i u novije vrijeme, za vrijeme bombardovanja Srbije. Stihove pjesama sabranih u ovoj knjizi govorili su učenici Gimnazije "Jovan Dučić".

Organizatori promocije su Udruženje "Ćirilica", SPKD "Prosvjeta" iz Foče i Kulturni centar Trebinje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije