Književnost

Nobelovac Mo Jen: Pisanje mi pomaže da se oduprem vremenu i strahu

Nobelovac Mo Jen: Pisanje mi pomaže da se oduprem vremenu i strahu
Foto: Pexels/Pixabay | Nobelovac Mo Jen: Pisanje mi pomaže da se oduprem vremenu i strahu

Kineski pisac Mo Jen, laureat Nobelove nagrade za književnost, koji će narednih dana biti gost Jugoslovenskog dramskog pozorišta i Beograda, navodi da je strah jedan od razloga i pokretača njegovog pisanja, jer mu pisanje pomaže da se odupre protoku vremena i njegovim unutrašnjim strahovima.

Na konstataciju da je kinesko-srpsko prijateljstvo posebno njegovano i na pitanje koliko poznaje prilike srpskog podneblja, budući da u našoj zemlji ima svoju čitalačku publiku, Mo Jen je u intervjuu za Politiku naveo da je čitao Pavićev "Hazarski rečnik", Andrićev roman "Na Drini ćuprija" iako još uvijek nije posjetio Srbiju.

Takođe, naveo je i da je gledao stare filmove "Valter brani Sarajevo" i "Most".

"Ti filmovi i romani su Kinezima mojih godina vrlo poznati. Mnogi pamte replike iz njih", rekao je on.

Podsjetio je i da je više njegovih romana prevedeno na srpski jezik i objavljeno u našoj zemlji i istakao da se raduje što će ovoga puta imati priliku da se sretne sa čitaocima iz Srbije, prenosi Tanjug.

Mo Jen će biti narednih dana gost Jugoslovenskog dramskog pozorišta i Beograda: sa njegovim dramskim delom "Ubica Đing Ke" u režiji Žen Minga u petak i subotu, 17. i 18. maja, od 20 sati na sceni Ljuba Tadić JDP-a gostovaće Pekinško narodno umjetničko pozorište.

Drama "Ubica Đing Ke" bavi se samim krajem zaraćenih država (475-221. godine pre ove ere), kad se u borbi za presto izdvojila država Ćin, koja je dominirala svim svim zemljama pod kapom nebeskom.

Na pitanje koliko je zahtjevno nositi amblem najčitanijeg ali i najzabranjivanijeg kineskog pisca i titulu laureata Nobelove nagrade za književnost, Mo Jen kaže da pritisak koji osjeća dolazi od toga da li poslije osvojene nagrade može napisati bolje djelo.

"Od trenutka kada sam dobio Nobelovu nagradu trudio sam se da što brže završim svoje društvene obaveze kako bih se što prije vratio svom pisaćem stolu", rekao je on.

Naveo je da je od dobijanja nagrade objavio zbirku pripovjedaka i novela "Kasno sazreli ljudi", zbirku kaligrafske poezije "Tri pjesme", dramu "Krokodil", muzičku dramu "Crveni sirak i Odjeća od brokata" kao i opere "Umoran od života i smrti" i "Crveni sirak".

           

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije