Književnost

Nove emisije RTV Gradiška: Baština zavičajnih pisaca u bašti sljezove boje

Nove emisije RTV Gradiška: Baština zavičajnih pisaca u bašti sljezove boje
Foto: Milan Pilipović | Nove emisije RTV Gradiška: Baština zavičajnih pisaca u bašti sljezove boje

GRADIŠKA - Radio-televizija Gradiška će premijerno, povodom godišnjice ove medijske kuće i Dana grada, u subotu, 20. aprila, u 20 časova prikazati prvu epizodu novog serijala "Baština zavičajnih stvaralaca".

Cilj je očuvanje kulturne baštine Kozare, Potkozarja i Krajine, u djelima velikana srpske književnosti koji su ostavili neizbrisiv trag života krajiškog čovjeka.

"Odlučili smo se za stvaraoce koji su u svoja djela utkali kolorit sredine u kojoj su rođeni i odrasli. Mnoge od njih ne pominjemo često, mnoge od njih smo potpuno zaboravili, čak i da potiču sa naše regije. Želimo da na moderan način prikažemo književnu i istorijsku baštinu našeg podneblja i sačuvamo od zaborava vrijedna djela i zavičajne stvaraoce", rekla je Sanja Subotić Cumbo, urednik serijala.

Rajko Romić, direktor i glavni i odgovorni urednik RTVG, naveo je da će emisije biti i u radijskom programu te na društvenim mrežama.

"Emisije govore o poznatim i manje poznatim književnicima i njihovom odnosu prema zavičaju i otadžbini. Poznatim i manje poznatim činjenicama daćemo istorijsku, kulturnu i književnu dimenziju koja ostaje trajno svjedočanstvo o našem kulturnom nasljeđu", naglasio je Romić.

U serijalu od 12 polusatnih epizoda putovaćemo kroz različita mjesta naše regije i mnoge opštine i gradove poput Gradiške, Banjaluke, Novog Grada, Kozarske Dubice i druga kako bismo prikazali naše književno blago i sačuvali od zaborava zavičajne stvaraoce i njihov rodni kraj, ističe Sanja Subotić Cumbo.

O njima su na slikovit način govorili mnogi ugledni književnici: Zoran Kostić, Ranko Pavlović, Ranko Preradović, Mihajlo Orlović, profesori srpskog jezika i književnosti Miljko Šindić, Duško Pevulja, Milenko Gagić, Dario Gvozden, etnolozi i etnomuzikolozi.

Značajna je saradnja sa drugim ustanovama: osnovnim i srednjim školama, Narodnom bibliotekom Gradiška, Zavičajnim muzejom Gradiška te SPKD "Prosvjeta" Gradiška, koji su posvećeni očuvanju kulturne baštine.

Umjetničku dimenziju djela zavičajnih stvaralaca upotpunili su glumci Admir Mešić, Zlatan Vidović i Rajko Marčeta. Prve dvije epizode posvećene su Branku Ćopiću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije