Književnost

Obilježen Svjetski dan poezije, dio programa posvećen Željku Grujiću

Obilježen Svjetski dan poezije, dio programa posvećen Željku Grujiću
Foto: Srna | Obilježen Svjetski dan poezije, dio programa posvećen Željku Grujiću

SREBRENICA - Svjetski dan poezije obilježen je večeras u Narodnoj biblioteci u Srebrenici, a dio programa bio je posvećen pjesničkom opusu rano preminulog pjesnika i nekadašnjeg urednika Novinske agencije Republike Srpske - SRNA Željka Grujića.

Grujićeve stihove čitali su srednjoškolci, a na njegovo književno stvaralaštvo podsjetio je predsjednik srebreničke "Prosvjete" Marko Milovanović.

Stihove u prepunoj čitaonici govorili su pjesnici Srđan Ristić iz LJubovije i Dejan Kolović iz Srebrenice, te srednjoškolke Anđela i Lenka Jovanović.

Na večeri poezije predstavljanjen je i 16. broj časopisa za kulturu, književnost i umjetnost "Srebrni vijenac", a najavljeno je da će uskoro iz štampe izaći i Kolovićeva prva knjiga priča za čiji rukopis je dobio prvu nagradu na "Drinskim književnim susretima" u Zvorniku.

Organizatori večerašnjeg druženja su Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" i Srednjoškolski centar.

Željko Grujić rođen je 1961. u Sarajevu, a preminuo je lani u 61. godini na Palama. Od početka rata bio je zaposlen kao novinar u Srni, a od 1994. do 1997. bio je glavni i odgovorni urednik Agencije.

Početkom 2000. godine povukao se iz novinarstva, a od 2004. nastavio je profesionalni rad u Narodnoj biblioteci na Palama u kojoj je pokrenuo Zavičajno odjeljenje, jedno od najboljih u Republici Srpskoj.

Grujić je bio član Udruženja književnika Republike Srpske. Objavio je zbirke poezije "Soneti saučešća", "Ruže Jerihona", "Stid i mjesečina", te knjigu publicističkih tekstova "Krstonoše i sizifovci". Njegova posljednja knjiga "Ubi me nejaka riječ" objavljena je u izdanju Matične biblioteke Istočno Sarajevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije