Književnost

Obilježena 31 godina od smrti Branka Ćopica

Obilježena 31 godina od smrti Branka Ćopica
Obilježena 31 godina od smrti Branka Ćopica

BANJALUKA - U Hašanima, rodnom mjestu Branka Ćopića, danas je obilježena 31 godina od smrti ovog velikog pisca.

Predstavnici opštine Krupa na Uni, Zavičajnog društva "Branko Ćopic", istoimene fondacije i osnovne škole u Donjem Duboviku koja nosi ime velikog pisca položili su vijence i cvijeće kod Brankove biste u Hašanima, ispred spomen-škole, koja nosi ime ovog književnika.

Skupština Zavičajnog društva "Branko Ćopić" zaključila je na današnjem sastanku u Hašanima da bi trebalo aktivno raditi na promociji lika i djela ovog književnika kako bi dostojno bilo obilježeno 100 godina od njegovog rođenja. U Beogradu je takođe obilježena 31. godišnjica smrti ovog velikog pisca polaganjem vijenaca na njegov grob u Aleji velikana na Novom groblju, prigodnim govorima i recitovanjem stihova.

Vijence su položili predstavnici Predstavništva Republike Srpske u Beogradu, predstavnici opštine Krupa na Uni, Hašana, Književnog kluba "Branko Ćopić" iz Beograda i Fondacije "Bašta sljezove boje".

Direktor Fondacije "Bašta sljezove boje" Dušan Ilić pozvao je na pružanje podrške inicijativi da se podigne kuća Branka Ćopića u njegovim rodnim Hašanima. Iza Ćopića su ostala mnoga djela, a među najpoznatijim su "Doživljaji Nikoletine Bursaca", "Bosonogo djetinjstvo", "Gluvi barut", "Orlovi rano lete", "Magareće godine", "Osma ofanziva", "Bašta sljezove boje" i mnoga druga. Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada. Obilježavanju godišnjice smrti pridružili su se i učenici Osnovne škole "Branko Ćopić" iz Donjih Agića, kod Novog Grada, koji su juče priredili program posvećen ovom velikom književniku povodom stotinu godina od njegovog rođenja.

Branko Ćopic rođen je 1. januara 1915. godine u Hašanima, a na današnji dan 1984. godine izvršio je samoubistvo skokom s mosta na Savi u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije