Književnost

Obilježeno 175 godina Srpske čitaonice

Obilježeno 175 godina Srpske čitaonice
Foto: Srna | Obilježeno 175 godina Srpske čitaonice

Novosadska Gradska biblioteka obilježila je danas 175 godina od osnivanja Srpske čitaonice, na čijoj je tradiciji nastala, kao i 65 godina od osnivanja Dječjeg odjeljenja.

Predsjednik Skupštine grada Jelena Marinković Radomirović istakla je da je Gradska biblioteka oduvijek bila središte kulturnog i umjetničkog razvoja Novog Sada.

"Tokom 175 godina postojanja, Gradska biblioteka izrasla je u središte kulturnog i umetničkog razvoja zajednice, čuvara kulturne baštine i ustanovu koja i danas pomaže u oblikovanju kulturnog identiteta grada", rekla je Radomirovićeva na novosadskom Trgu Republike, gdje je danas upriličena svečana akademija povodom ovih jubileja.

Ističući da je osnivanje brojnih važnih ustanova kulture, poput Srpske čitaonice, doprinijelo tome da ovaj grad bude nadaleko poznat kao "Srpska Atina", Radomirovićeva je dodala da su Novom Sadu dodate još dvije prestižne titule - Omladinska prijestonica Evrope i Evropska prijestonica kulture.

Direktor Gradske biblioteke Dragan Kojić rekao je da je biblioteka, kao najstarija ustanova kulture, nastojala tokom svog dugogodišnjeg postojanja da kvalitetom usluga koje pruža okupi što više korisnika oko svojih programskih aktivnosti.

On je istakao značaj grada Novog Sada za ostvarene dobre rezultate Biblioteke u prethodnom periodu.

Srpska čitaonica osnovana je 19 godina prije nego što će Matica srpska biti preseljena iz Budimpešte u Novi Sad, davne 1845. godine.

Tokom Svečane akademije, prvi put su uručene povelje za životno djelo, priznanje za pojedince, koji su cijeli vijek posvetili knjizi, biblioteci i lijepoj riječi.

Povelje su uručene Desanki Stamatović, šefu Katedre za bibliotekarstvo i informatiku Filološkog fakulteta u Beogradu, akademiku Miru Vuksanoviću, književniku, te pokretaču i uredniku antologije "Deset vekova srpske književnosti" i Lazi Čurčiću, jednom od najistaknutijih bibliotekara u Biblioteci Matice srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije