Književnost

Obilježeno 188 godina Narodne bibilioteke Srbije

Obilježeno 188 godina Narodne bibilioteke Srbije
Foto: Tanjug | Obilježeno 188 godina Narodne bibilioteke Srbije

BEOGRAD - Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević rekao je na centralnoj manifestaciji obilježavanja 188 godina Narodne biblioteke Srbije, da će ova institucija i dalje biti jedan od ključnih auto-puteva srpskog kulturnog razvoja.

Obraćajući se na svečanom skupu tim povodom, Vukosavljević je rekao da se razmišlja i radi već na izdvajaju sredstava za glavni projekat izgradnje depoa koji je neophodan za nesmetano funkcionisanje ove ustanove, u nadi da će se ovaj projekat realizovati do 2023. godine.

Vukosavljević je rekao da je 188 godina u istorijskim kontinuitetima i diskontinuitetima srpske kulture i države bilo obilježeno brojnim usponima i padovima, ali je svakako ključna riječ ove epohe bila - borba, saopšteno je iz Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

On je podsjetio da je ova biblioteka u trenutku osnivanja imala svoju sestru, Maticu srpsku, te da one zajedno jesu dvije donžon kule u velikoj borbi srpskog naroda za nacionalni i kulturni identitet.

Vukosavljević je napomenuo da je renesansa srpske kulture, pa i srpske države, počela sa oko 350 godina kašnjenja u odnosu na renesansu koja je podigla evropsku kulturu iz mraka srednjovijekovne sholastike.

"Budući da je i srpski narod u tom periodu obitavao u dve različite i međusobno zaraćene imperije - Otomanskoj i Austrougarskoj, ostao je, i u kulturnom i u duhovnom i u identitetskom smislu, bez svojih korena i tragova, duha i inspiracije", rekao je Vukosavljević.

Kada su se, početkom 19. vijeka, stekli i izborili uslovi za materijalnu i duhovnu obnovu, veliki talenti srpske nacije dodavali su, kaže Vukosavljević, "cigle i malter" u obnovu ove dvije kule srpske duhovnosti i kulture, svjesni činjenice da je kulturni opstanak od presudnog značaja, te da za ulaganje u njega ne treba žaliti ni lični samopregor, ni talenat ni druge svoje kapacitete.

On je naveo da sada biblioteka postaje i mjesto traganja za informacijama i obrazovanje, u formatima koje savremeni svijet zahtijeva.

"U borbi protiv virusa pomažu antitela, a takva antitela u duhovnoj borbi su kulturni pregaoci, i među njima svakako bibliotekari - svi oni koji su štitili i štite telo kulture od virusa akulturacije, primitivizma, banalnosti i ostalog što ugrožava kulturni identitet", istakao je Vukosavljević.

Dodjelom nacionalne nagrade iz oblasti bibliotekarstva "Janko Šafarik" koja je pripala Nebojši Kovačeviću i otvaranjem izložbe o Rastku Petroviću, Narodna biblioteka Srbije obilježila je svoj 188. rođendan.

Osnovana je 1832. godine u knjižari Gligorija Vozarovića. Inicijalni fond činili su pokloni Vozarevića i drugih srpskih kulturnih poslenika.

Za dan osnivanja uzima se 28. februar 1832. godine kada je Dimitrije Davidović poslao pismo knezu Milošu Obrneoviću o uređenju biblioteke.

U novembru iste godine knez Miloš je naredio da se jedan primjerak od svake štampane knjige ustupi biblioteci. Tako je ustanovljena institucija obaveznog primjerka.

Od 2002. godine Narodna biblioteka Srbije kao svoj dan slavi upravo 28. februar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije