Književnost

Objavljen jubilarni dvadeseti broj časopisa "Bokatin Dijak"

Objavljen jubilarni dvadeseti broj časopisa "Bokatin Dijak"
Foto: Dražan Pozderović | Objavljen jubilarni dvadeseti broj časopisa "Bokatin Dijak"

LOPARE - "Bokatin Dijak", časopis za jezik, književnost i duhovnost, koji objavljuje Centar za kulturu iz Lopara, ušao je u jedanaestu godinu postojanja, a punih 10 godina objavljivanja obilježeno je jubilarnim dvadesetim brojem s portretom Vaska Pope na naslovnici.

Slobodan Jović, pjesnik i glavni i odgovorni urednik "Bokatinog Dijaka", ovaj časopis naziva malim kulturnim čudom.

"Vjerujemo da je za proteklih deset godina naš časopis izborio vidljivo mjesto na mapi srpske književne periodike. Nadamo se da će izborena prepoznatljivost postati još upečatljivija u godinama koje slijede. Na stranicama 'Dijaka' objavljeno je preko četiri stotine proznih, poetskih, književnokritičkih, folklorističkih, istorijskih, teoloških i drugih tekstova", kaže Jović.

On dodaje da opredijeljenost za časopis i jezik, književnost i duhovnost u vremenu kada ti fenomeni nisu popularni i isplativi ukazuje na spremnost njegovog zavičaja da se utemelji u suštinskim vrijednostima, ali i na činjenicu da se umjetnost i umjetničke forme pojavljuju nenadano i na neočekivanim mjestima.

"Naša riješenost da časopis izlazi u štampanom obliku znak je tihog otpora digitalizaciji i globalizaciji, jezičkom monstrumu koji prijeti da nas proguta. Velika je radost i čudo kada iz malog mjesta, takozvane male sredine, u svijet, među čitaoce, putuju novi tekstovi Nebojše Vasovića, Zahara Prilepina, Labuda Dragića, Luisa Meknisa, Dragana Markovića, Nikole Vujčića, Lava Danilkina, Nikole Malovića, Zdravka Krstanovića, Anđelka Anušića, Borisa Lazića...", ističe Jović.

Urednik "Bokatinog Dijaka" izražava nadu da će precizan popis autora i tekstova obaviti neki vrijedni bibliograf iz budućnosti.

"Za sve ove godine starali smo se da ne izgubimo iz vida cjelinu srpskog jezičkog i duhovnog prostora. Tako su se, uz autore iz Srbije i Republike Srpske, na stranicama časopisa mogli čitati i tekstovi autora iz Hrvatske, Crne Gore, kao i iz dijaspore. Neizmjerno smo srećni ako je časopis bar malo doprinio afirmaciji autora mlađe generacije, jer časopis čine saradnici", navodi Jović.

Jović podsjeća da je veliki broj saradnika "Bokatinog Dijaka" u proteklih deset godina napustio ovaj svijet.

"Radoslav Bratić, Nebojša Devetak, Zoran M. Bundalo, Vuk Krnjević, Slavko Stamenić, Miroslav Toholj, Vladimir Jagličić, Stevan Tontić, Goran Mihajlović, svojim tekstovima, koje su nam ustupali, doprinijeli su kvalitetu i vidljivosti časopisa. Uspomena na njih biće čuvena i na stranicama 'Dijaka'", napominje Jović.

Pored saradnika koji su mu ustupili tekstove, Jović je, kako kaže, zahvalan Zdravku Mićanoviću, čijom zaslugom časopis ima prepoznatljiv i autentičan vizuelni identitet, te opštini Lopare, koja podržava publikovanje časopisa sve ove godine.

"Duboko sam ubijeđen da je časopis 'Bokatin Dijak', u odnosu na ulogu koju ima, kulturni proizvod koji najmanje košta. U suštini, za njega bude utrošeno samo koliko iznose troškovi štampe, a znamo da postoje i drugi troškovi: prevodi, distribucija, prelom, lektura, korektura, grafičko oblikovanje. Kako ti troškovi budu pokriveni, neka bude objašnjeno sintagmom malo kulturno čudo", ističe Jović.

Ponekad volim da kažem, dodao je Jović, da je "Bokatin Dijak" spoj jeftine tehnologije i visoke umjetnosti.

"Ne znamo da li će desetogodišnje pojavljivanje časopisa 'Bokatin Dijak' biti na korist srpskoj kulturi, ali smo sigurni da joj neće biti na štetu. A i to je nešto", zaključuje Jović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije