Književnost

Objavljena "Knjiga Petra Kočića" priređivača Duška Pevulje

Objavljena "Knjiga Petra Kočića" priređivača Duška Pevulje
Foto: N.N. | Objavljena "Knjiga Petra Kočića" priređivača Duška Pevulje

BANJALUKA - "Knjiga Petra Kočića" priređivača Duška Pevulje upravo je objavljena u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva iz Istočnog Novog Sarajeva.

Pored Kočićevog proznog opusa, u knjizi je sadržan predgovor priređivača, te opširan datovnik života i rada Petra Kočića, izbor iz literature o njemu, popis prvih izdanja njegovih knjiga i bibliografski opis svih dosadašnjih izdanja njegovih sabranih djela.

"Petar Kočić je pisac jedne knjige. Ta činjenica nas je opredijelila da njegovim sabranim beletrističkim tekstovima damo naslov 'Knjiga Petra Kočića'. Književnom radu aktivno posvećen manje od jedne decenije, Petar Kočić je za života objavio četiri obimom nevelike zbirke pripovjedaka: tri pod naslovom 'S planine i ispod planine' i četvrtu pod naslovom 'Jauci sa Zmijanja'. Objedinjujući glavninu svog pripovjedačkog djela istovjetnim naslovom, Petar Kočić je snažno naglasio njegovo mnogostruko jedinstvo", rekao je Pevulja, napominjući da su sabrana djela Petra Kočića do sada objavljivana u jednom, dva, tri ili četiri toma.

Ne ulazeći ovom prilikom detaljnije u koncepcije različitih priređivača Kočićevog stvaralačkog opusa, naglasio je Pevulja, treba konstatovati da se posezalo za jednostavnim rješenjima: razdvajani su njegovi književnoumjetnički tekstovi od književnokritičkih napisa, članaka, prepiske i bibliografije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije