Književnost

Objavljena "Lija pandemija", nova knjiga pjesama za djecu Nenada Grujičića

Objavljena "Lija pandemija", nova knjiga pjesama za djecu Nenada Grujičića
Foto: Ustupljena fotografija | Objavljena "Lija pandemija", nova knjiga pjesama za djecu Nenada Grujičića

BEOGRAD - Nova knjiga pjesama za djecu Nenada Grujičića "Lija pandemija" upravo je objavljena u izdanju Instituta za dečju književnost u Beogradu, pogovor potpisuje Milutin Đuričković, a ilustracije Danica Grujičić, pjesnikova jedanaestogodišnja kćerka.

"Misterija je osnovni element svake umetnosti, rekao je Bunjuel. Virus korona kao planetarna pandemija nije do sada tematski obrađivan u našoj savremenoj književnosti za decu i mlade. Najnovija knjiga pesama 'Lija pandemija' Nenada Grujičića, istaknutog pesnika, pisca i kulturnog delatnika bavi se upravo tom problematikom, ali na jedan humorističan i nadasve maštovit način, sa puno igre, nonsensa i ironije - upravo onako kako to nalaže teorija igre Dušana Radovića", piše, između ostalog, u pogovoru knjige urednik Milutin Đuričković.

On piše da su duhovito i vrlo inventivno opisane pojedine pošasti pandemije, kao i mnogi drugi detalji vezani za izolaciju u kućnoj atmosferi.

"Međutim, pored ironično-kritičkih, angažovanih i drugih tonova, u većini pesama ipak dominiraju poučni, vaspitno-saznajni i etički elementi, koji i te kako veličaju ljubav, zajedništvo i porodicu, kao osnovne vrednosti društva i naroda. U tom smislu Grujičićeve pesme, koje su skladno i efikasno rimovane, pokazuju šta se sve to događalo unutar mnogih porodica za vreme pandemije, kada se na primer nije redovno išlo u školu, ali kada se i u takvim uslovima širila pozitivna i kreativna atmosfera u kući, puna topline, razumevanja i ljubavi", ističe Đuričković.

Boreći se perom protiv pandemije, dodaje Đuričković, pjesnik istovremeno pokazuje koliko je angažovan i aktivan, a takođe i koliko je svim svojim bićem na strani djeteta i djetinjstva, te otuda njegova poezija ilustruje harmoničnu i idiličnu sliku u ovim surovim uslovima življenja.

"Relacije između članova porodice prikazane su dosta realno i bez neke posebne artističke glorifikacije, a to je svakako jedna od osnovnih estetsko-umetničkih dostignuća zbirke 'Lija pandemija', koja je ukrašena likovnim prilozima i ilustracijama pesnikove kćerkice Danice. Iako su namenjene deci, Grujičićeve pesme uopšte nisu naivne i jednostavne jer u svojoj simbolici i slojevitosti dodiruju i čitav niz drugih pitanja i problema iz sveta odraslih, što dovoljno govori o njihovoj univerzalnoj konotaciji i relativizaciji lirskog obraćanja mladima i odraslima ('Intervju sa tajom')", stoji u pogovoru Milutina Đuričkovića.

Kako dalje tamo piše, ne mireći se sa postojećim stanjem i pandemijskim pošastima u svijetu, pjesnik istovremeno ispoljava kolektivističku osjećajnost i solidarnost, koja je opšteljudska i stvaralačka, odnosno u sadejstvu s etičkim, sociološkim i pedagoškim načelima.

"Porodična atmosfera je konkretizovan mizanscen u kome se dešavaju mnoge smešne zgode i nezgode, kao i svekolike manifestacije stvarnog i imaginarnog karaktera. U tom smislu kuća i porodica su toposi nesputane igre i slobode, pogodni za razne maštarije i doživljaje, koji su vrlo podsticajni i intrigantni, u skladu sa 'detinjim pokretom duše', kako bi to rekao Bašlar. Grujičićeve pesme su pravi ditirambi porodične i dečje radosti, koji snažno i nadahnuto veličaju prave životne i pedagoške vrednosti zasnovane na istinskoj ljubavi i zajedništvu", rečeno je u Đuričkovićevom pogovoru.

Podsjećamo, u inače bogatom pjesničkom opusu poslije knjige "Maca na vratanca" ovo je tek druga knjiga pjesama za djecu Nenada Grujičića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije