Književnost

Objavljena knjiga "Petar Kočić u književnoj periodici"

Objavljena knjiga "Petar Kočić u književnoj periodici"
Foto: N.N. | Objavljena knjiga "Petar Kočić u književnoj periodici"

BANJALUKA - Čovek treba da se bori za svoj život i za svoju slobodu. To je bila aktivistička koncepcija Petra Kočića, koja je potpuno odgovarala rapoloženju seljaka. Seljak nije mogao da čeka, pa ni Petar Kočić nije mogao ni hteo da čeka.

Ovako je Veselin Masleša opisivao društveni i književni angažman Petra Kočića, a Maslešin tekst, zajedno s tekstovima Pavla Lagarića, Danila Drče, Koste Milutinovića, Predraga Lazarevića, Svetozara Koljevića, Miodraga M. Vulina, Miljka Šindića i mnogih drugih Kočićevih savremenika i sljedbenika, objavljen je u knjizi "Petar Kočić u književnoj periodici".

Radi se o fototipskom izdanju četiri časopisa posvećena Petru Kočiću: "Pregled", "Razvitak", "Korijen" i "Putevi", koje je priredio Duško Pevulja i koje je upravo objavila banjalučka "Besjeda".

"Buržoazija je mogla da čeka, jer je to čekanje bilo olakšano privrednim prosperitetom. Za nju nacionalna borba i nacionalno oslobođenje nije imalo onaj sadržaj koji je imalo za seljaka. I inteligencija je mogla da čeka, iako je bila nestrpljiva", tumači dalje Veselin Masleša, a njegov i ostali tekstovi predstavljaju vrijedno svjedočanstvo o tome kako su lik i djelo Petra Kočića tumačene kroz vrijeme. Riječ je o brojevima časopisa koji su tematski posvećeni Petru Kočiću i koji su objavljivani na godišnjice njegove smrti. Tako nam ova knjiga donosi "Pregled" i "Razvitak" iz 1936, "Korijen" iz 1956. i na kraju "Puteve" iz 1966. godine i svi oni predstavljaju vrijedan doprinos osvjetljavanju Kočićevog djela.

"Onda kada su izrazitije određeni povodom nastanka, obilježavanjem godišnjice piščeve smrti, oni predstavljaju izraz poštovanja savremenika, saradnika i prijatelja prema Kočićevoj žrtvi, moralnoj čvrstini i ljudskoj hrabrosti. Zatim, ove publikacije sadrže tekstove koji omogućavaju dublje poznavanje ljudi i prilika Kočićevog vremena, neophodnih za razumijevanje njegovog djela i ukupnog angažmana", kaže Pevulja, dodajući da ovako sastavljena knjiga donosi neke od najvažnijih tekstova u istoriji čitanja Kočićevog djela, među kojima pojedini naznačavaju interpretativne putanje, koje je i danas nužno uvažavati prilikom susreta s uvijek zanimljivim i aktuelnim književnim opusom Petra Kočića.

Knjiga "Petar Kočić u književnoj periodici" na ukupno 370 stranica uz pomenute tekstove donosi i prateću uvodnu studiju pod istim naslovom Duška Pevulje, opširan datovnik života i rada Petra Kočića, posebne bibliografske dodatke, popis prvih izdanja Kočićevih djela, evidenciju dosadašnjih izdanja njegovih sabranih i cjelokupnih djela, te izbor iz mnogobrojnih izabranih djela, koja uvjerljivo svjedoče o kontinuiranom čitalačkom interesovanju za Kočića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije