Književnost

Objavljena panorama krajiškog humora i satire Ranka Preradovića

Objavljena panorama krajiškog humora i satire Ranka Preradovića
Foto: Velibor Tripić | Objavljena panorama krajiškog humora i satire Ranka Preradovića

BANJALUKA - Nakon panorama krajiške poezije, proze, književnosti za djecu i dramske književnosti, koje su objavljivane kao temati brojeva časopisa za književnost, nauku i kulturu "Krajina", u okviru ovog glasila iz Banjaluke objavljena je i panorama krajiškog humora i satire. S podnaslovom "Književnost Krajine danas i ovdje: Humor i satira", djela 27 krajiških satiričara u ovoj panorami objedinio je priređivač Ranko Preradović Deda. Ono što je zanimljivo jeste da je Preradović, sada već daleke 1981. godine, u nedjeljnom "Glasu", godinu dana objavljivao djela krajiških satiričara pod naslovom "Panorama poslijeratnog krajiškog humora", ali da ta djela nikada nisu objedinjena u vidu jedne knjige.

"U panorami iz osamdesetih godina prošlog vijeka našli su se humoristi različitih generacije, počevši od Branka Ćopića, preko Ljube Brkića, Vlade Dijaka, Franje Krizmanića, do najmlađih Đorđa Lazarevića i Branislava Carevića. Ta moja panorama je, bar po skromnom ličnom mišljenju, na izvanredan način odrazila ono vrijeme i stanje kroz vizure satiričara i humorista svih vrsta stvaralaštva. Na sličan način je komentarisana, ali ljudima iz izdavaštva 'Glasa' ni na kraj pameti nije bilo da je, uozbiljeniju, objave kao onovremenu specifičnu hroniku i značajnu šarenicu", kazao je Preradović, konstatujući da je ovaj prostor oduvijek bio plodonosan za satiru, ali da nekim čudom, nekada najvažnije od svih na ovim prostorima, izdavaštvo "Glasa", sve do posljednjeg rata nije objavljivalo humor i satiru. Međutim, šarenica onog vremena objavljivana u nedjeljnom "Glasu", kako kaže Preradović, bila je fundament za ovovremenu šarenicu i panoramu.

Svakako treba naglasiti da panorame krajiške književnosti raznih žanrova koje u posljednje četiri godine u okviru "Krajine" objavljuje izdavačka kuća "Art print" iz Banjaluke, pod sloganom "Ovdje i danas", kako i samo ime slogana kaže, obuhvata samo žive autore koji žive na ovom tlu. Neki od tih autora zastupljeni u panorami humora i satire jesu Miladin Berić, Ernest Bučinski, Živko Vujić, Vasilije Karan, Nebojša P. Ivaštanin, Slobodan Janković, Dinko Osmančević, Darko Samardžić Kodar, Vojin Trivunović i drugi.

"Panorama je, zapravo, predstavljanje onog što je interesovalo sastavljača, pa tu može da se nađe i ponešto što u drugačijim prilikama ne bi smjelo biti zastupljeno. Velim da su kriteriji kod ovog vida predstavljanja materije koja je u žiži interesovanja rastegljivi i u toj fleksibilnosti i jeste specifikum panoramskog predstavljanja, u ovom slučaju - humora i satire živih stvaralaca naše Krajine", konstatovao je Preradović, dodajući da su panorame ove vrste najčešće lične te da odražavaju "lik i djelo" sastavljača. Ipak, reći će na kraju priređivač panorame krajiškog humora i satire, on se uzda da će ova panorama imati smisla pa, kako zaključuje, neka se nađe - ako neko dođe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije