Književnost

Objavljena prva prozna knjiga mlade književnice Evite Bojkovac

Objavljena prva prozna knjiga mlade književnice Evite Bojkovac
Foto: Privatna arhiva | Objavljena prva prozna knjiga mlade književnice Evite Bojkovac

DERVENTA - Nakon šest knjiga poezije, mlada književnica Evita Bojkovac iz Dervente skoro je u izdanju Književne zajednice "Vaso Pelagić" iz Banjaluke objavila i prvu proznu knjigu "Bajka o šećernoj vuni i druge priče", koja sadrži 17 priča namijenjenih, kako djeci, tako i odraslima.

Evita Bojkovac rođena je 2005. godine u Derventi, gdje živi i stvara, a pored poezije i proze, bavi se muzikom, crtanjem i slikanjem, tako da je sama uradila ilustraciju na koricama svoje najnovije knjige.

U književnosti se pojavila 2016. godine sa svega 11 godina zbirkom pjesama "Leptirova čajanka", nakon koje su uslijedile zbirke "Ružičasto sunce i plavi mjesec", "Kompozitor mjesec", "Leptir slikar", "Šta su lutke" i "Brod po imenu Mašta". Pjesme su joj nagrađivane na raznim literarnim konkursima i objavljene u nekoliko književnih glasila. Neki od njenih proznih radova iz nove knjige kao što su "Mačak Mic u potrazi za svojim čarapama", "Kamenčići", "Dječak i trumpeta", takođe su publikovani u književnim časopisima.

"Iako tek dolaze vremena kada će se preispitivati Evita kao umjetnik i ta vremena idu uporedo sa njenim godinama, zrelošću i trajanjem, ja sam uvjeren da će ona opstati. Evita nije djevojčica poput njenih vršnjakinja, koje imaju drugu vrstu radoznalosti, nego se u svom stvaralaštvu bavi isključivo životno-prirodnim temama", kazao je Ranko Preradović Deda ispred Književne zajednice "Vaso Pelagić", izdavača knjige Evite Bojkovac.

On dodaje da je ova mlada spisateljica zaokupljena temama koje su tu zbog nas i svuda oko nas, odnosno temama ljubavi i običnim stvarima iz svakodnevnog života.

Recenzenti knjige su Dragica Užareva, Ostoja Đukić i Stevka Kozić Preradović.

"Čitati priče Evite Bojkovac znači zakoračiti u svet čuda. Najveće od tih čuda je čudo ljubavi, one divne, nesebične ljubavi prema čoveku, svetu koji nije savršen, ali je vredan svakodnevnog popravljanja i ulepšavanja", navela je Užareva.

Ona dodaje da su priče Evite Bojkovac starije od svoje autorke.

"Teme kojima se bavi Evita Bojkovac u svojim pričama prijemčive su deci. Dovoljno su maštovite da ih ponesu u nove, nestvarne svetove, ali i dovoljno poučne da im omoguće lakše odrastanje, lakše snalaženje u realnom svetu", ističe Užareva.

Ostoja Đukić u svojoj recenziji poručuje da Bojkovčeva želi da stvori bolji i pravedniji svijet, zaključujući da je teško biti prorok i reći kojim će putevima teći dalje umjetničko stasanje ove mlade spisateljice.

"Po ovom što je do sada ponudila, očekuje je blistava umjetnička karijera. Zora je rano svanula i ovu mladu književnicu očekuje sunčan dan. Potvrđuje to i proglašenje Evite za učenika generacije", piše Đukić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije