Književnost

Održan tradicionalni poetski čas na Mrakovici

Održan tradicionalni poetski čas na Mrakovici
Foto: Pixnio | Održan tradicionalni poetski čas na Mrakovici

PRIJEDOR - Tradicionalni poetski čas održan je danas na Mrakovici, gdje su okupljeni mogli da čuju i stihove čuvene poeme Skendera Kulenovića "Stojanka Majka Knežopoljka", koje je govorila prijedorska glumica Mirela Predojević, čime su nastavljeni "Književni susreti na Kozari".

Stihove su, osim laureata Blagoja Bakovića, govorili i pjesnici Nenad Grujičić, Boro Kapetanović, Goran Šaula, Dragana Kragulj, Aleksandra Čvorović, Berislav Blagojević i Vid Vukelić.

Obraćanju pjesnika i njihovim izgovorenim stihovima na legendarnoj Kozari prethodilo je polaganje vijenaca na spomen-bistu Skenderu Kulenoviću i na Memorijalnom zidu u okviru spomenika na Mrakovici.

Laureat 51. "Književnih susreta" Blagoje Baković je, nakon što je zasadio drvo pored Skenderove biste, izjavio da mu je čast i privilegija što je mogao da zasadi drvo među toliko drveća koje je zapamtilo krvavu epopeju Kozare.

Baković je istakao da je najveći značaj "Književnih susreta" na Kozari njegovanje nezaborava jer, ako Srbi zaborave, ko će da pamti?

"Mi smo, kako je govorio Stevan Raičković, niti koje vežu nerođene sa mrtvima i svaka ta nit i buduća generacija je dužna da ovo pamti i da se okupljamo ovde. Zato je značaj ovih susreta neopisiv i neizgovoriv", rekao je Baković novinarima na Kozari.

Predsjednik žirija 51. "Književnih susreta na Kozari" Goran Maksimović rekao je da je to jedna od najstarijih manifestacija srpskog naroda i srpskog jezika.

"Samim tim je značaj održavanja `Književnih susreta na Kozari` toliko izuzetan", rekao je Maksimović.

Šef gradskog Odsjeka za kulturu i međunarodnu saradnju Jadranka Mijić istakla je da se grad Prijedor potrudio da i ove godine bude dobar organizator i domaćin "Književnih susreta na Kozari", navodi "Srna".

"Književni susreti na Kozari" se završavaju večeras, kada će na "Večeri laureata" u Pozorištu Prijedor Blagoji Bakoviću biti uručena ovogodišnja književna nagrada "Skender Kulenović-Književni vijenac Kozare".

Organizator "Književnih susreta na Kozari" je grad Prijedor, pokrovitelj Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a suorganizatori gradovi Banjaluka, Gradiška i Laktaši, te opštine Kozarska Dubica, Novi Grad, Kostajnica i Srbac.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije