Književnost

Održana komemoracija književnici Isidori Bjelici

Održana komemoracija književnici Isidori Bjelici
Foto: Tanjug | Održana komemoracija književnici Isidori Bjelici

BEOGRAD - Komemoracija književnici Isidori Bjelici, koja je preminula 5. avgusta, održana je danas u Maloj sali Sava centra.

Komemoraciju su prisustvovali njena majka i otac Dimitrije Bjelica i Nevanka Ðurović, suprug Nebojša Pajkić, djeca Lav i Vila Evanđelna, mnogobrojni prijatelji i poštovaoci njenog djela.

Komemoraciju je vodila Ksenija Vučić, koja je pozvala na minut ćutanja i rekla da bi htJela da se sakrije negdje između Isidorinih šešira, postavljenih pored njene fotografije, i da je nema ovdje ovim povodom, ali da to ne umije.

Doktorka Dragana Papić Grujić, dugogodišnja prijateljica, kazala je da je Isidora bila najveći intelektualac.

"Najviše smo od nje učili o ljubavi, zalagala se da se ljubav kao predmet uvede u škole. Bila je borac. Među našim zadnjim prepiskama napisala mi je da smrt ne postoji, da je to premeštaj. Bila je vanvremenska, vanserijska, bila je apsolutno svoja, ali u isto vreme naša", rekla je Papić Grujić.

Doktorka Dušica Matović, takođe jedna od Isidorinih prijateljica, rekla da je književnica bila “vihor iznad sarajevske malograđanske javnosti”.

“Nepodnošljiva lakoća postojanja je tvoja karakteristika. Govorila si : ''Ovaj moj obod šešira me štiti od radoznalih ljudi''", kazala je Matović.

Književnica će biti ispraćena za kremaciju u 16 časova, a počivaće u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Bjelica je objavila više od 60 knjiga, 50 pod svojim imenom, a 15 pod pseudonimom.

Dobitnik je dva Beogradska pobjednika za književnost, dva Zlatna bestselera, Samsungove nagrade za kulturu, nagrada Gala pisac TV Politike 2002, Najvoljenije žene 21. veka, Karić nagrade za publicistiku, nagrade za književnost studenata Sorbone i mnogih drugih priznanja za brojne humanitarne angažmane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije