Književnost

Pratite nas na Google news

Održano književno veče o romanu "Vaznesenje"

Održano književno veče o romanu "Vaznesenje"
Foto: N.N. | Održano književno veče o romanu "Vaznesenje"
Srna

ROGATICA - U Rogatici je u okviru manifestacije "Dani Vojislava Lubarde" održano kiževno veče posvećeno romanu "Vaznesenje" za koji ovaj pisac 1989. godine dobio NIN-ovu nagradu.

"Vaznesenje" je bio prvi srpski roman, nacionalni komentar na stanje u bivšoj Jugoslaviji, odnosno na stanje u BiH.

Drugog i završnog dana Manifestacije proglašene su i najčitanije knjige na dječijem odjeljenju u Narodnoj biblioteci "Vojislav Lubarda" - "Dnevnik Ane Frank", "Pipi Duga Čarapa" Astrid Lindgren i Bajke" braća Grim.

Najvredniji čitalac je učenica trećeg razreda osnovne škole Helena Marić, koja je primila nagradu.

Na Odjeljenju za omladinu i odrasle najčitanije knjige su "Jovanovo zaveštanje" Vanje Bulića, "Istinski vernik" Nikolasa Sparksa i "Kofer iz Berlina" Jelene Bačić Alempić, a najvredniji čitalac je Ana Zoranović.

Cilj Manifestacije "Dani Vojislava Lubarde", koja je počela sinoć, jeste da se lik i djelo ovog srpskog intelektualca sačuvaju od zaborava.

Vojislav Lubarda rođen je 17. juna 1930. u Rogatici, a umro je 13. oktobra 2013. u Beogradu. Bio je srpski književnik, romansijer, član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske i član Senata Republike Srpske.

Tematika njegovih romana bavila se zločinima ustaša i muhadžera nad Srbima u Podrinju. Nakon što su mu političke vlasti zabranile rad u struci, iz Sarajeva je početkom 1975. preselio u Beograd.

Kao književnik proslavio se romanom "Preobraženje", koji je izdao 1979. godine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije