Književnost

Okrugli sto "Stvaralaštvo Nenada Grujičića" održan u Karlovačkoj gimnaziji

Okrugli sto "Stvaralaštvo Nenada Grujičića" održan u Karlovačkoj gimnaziji
Foto: Ustupljena fotografija | Okrugli sto "Stvaralaštvo Nenada Grujičića" održan u Karlovačkoj gimnaziji

SREMSKI KARLOVCI - Okrugli sto "Stvaralaštvo Nenada Grujičića" povodom 50 godina od objavljivanja prve pjesme, 45 godina od štampanja prvog izdanja pjesničkog prvenca "Maternji jezik" i 40 godina od Grujičićevog dolaska u "Brankovo kolo" i saradnje sa Karlovačkom gimnazijom održan je na "Prolećnim Brankovim danima 2023" u Spomen-biblioteci Karlovačke gimnazije.

Učesnike okruglog stola pozdravio je Branko Stojkov, direktor Karlovačke gimnazije, poželivši uspješan rad književnim naučnicima, kritičarima i pjesnicima koji su istraživali bogato stvaralaštvo Nenada Grujičića i napisali radove o njegovoj poeziji, prozi, drami, esejima i kritikama, polemikama, doprinosu srpskoj narodnoj baštini, antologičarskom radu, stvaralaštvu za djecu, književnoistorijskom promišljanju djela Branka Radičevića i kulturnom posleniku Nenadu Grujičiću.

Voditelji Okruglog stola bili su Rastko Lončar i Slađana Milenković.

"Okrugli sto je protekao u nadahnutoj i ozbiljnoj atmosferi raznovrsnih izlaganja, sa vidljivim uzbuđenjem, željom i voljom za rad učesnika ovog skupa, koji su bili svesni izazovnog zadatka i kreativne prilike u nesvakidašnjem ambijentu Karlovačke gimnazije stare 232 godine. Po završetku izlaganja, diskusija učesnika dodala je živ pečat događaju koji je bio simbioza raznih pogleda na bogate elemente nesvakidašnje karijere i stvaralačke sudbine", saopšteno je iz Brankovog kola.

Obraćajući se učesnicima na kraju skupa, Nenad Grujičić je zahvalio svima na stvaralačkom uzbuđenju koje su donijeli u Sremske Karlovce, a potom ga umnožili i njemu i sebi samima na Okruglom stolu što je obilježavao i četrdesetu godišnjicu od njegovog dolaska na čelo Brankovog kola, na rijetkoj  privilegiji koja mu je data da u istom danu bude i domaćin i gost u vavilonskoj Spomen-biblioteci Karlovačke gimnazije koju je zasnovao i uredio Pavle Marković Adamov, profesor najstarije srpske gimnazije, osnivač i urednik čuvenog lista "Brankovo kolo" u Sremskim Karlovcima (1895 - 1914), čije tradicije nastavlja današnje "Brankovo kolo".

"Na kraju reči zahvalnosti učesnicima Okruglog stola, Nenad Grujičić je iznei jednu gotovo neverovatnu 'sitnicu' - da u tih četrdeset godina, kao spiritus movens 'Brankovog kola', nikad kao pesnik nije nastupio na Stražilovu, na svečanom otvaranju ili zatvaranju, ili na bilo kom programu 'Brankovoga kola', nikad njegovo pesničko i spisateljsko ime nije se našlo u katalogu 'Brankovog kola', nikad u Karlovačkoj gimnaziji nije promovisao neku svoju novu pesničku knjigu (a bilo ih je mnogo za ove četiri decenije). Na 'Brankovom kolu' nastupio je samo jednom, četiri leta pre dolaska u 'Brankovo kolo', daleke 1979. godine, kada je na Stražilovu kao sasvim mlad poeta primio nagradu 'Pečat varoši sremskokarlovačke'", dodaje se u saopštenju "Brankovog kola".

Dalje navode da je po okončanju okruglog stola, Grujičić poveo sve učesnike na protokolarni ručak u staru kafanu "Četiri lava" sa karlovačkim tamburašima koji su goste dočekali kultnom pjesmom "Brankova želja" Jovana Jovanovića Zmaja, napisanoj daleke 1877. godine prilikom prvog pokušaja prenosa zemnih ostataka Branka Radičevića iz Beča na Stražilovo.

Zbornik radova "Stvaralaštvo Nenada Grujičića" biće štampan za septembarsko  52. "Brankovo kolo".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije