Književnost

Pratite nas na Google news

Omađijan i Kim Džong Un: Hari Poter stiže u Sjevernu Koreju

Omađijan i Kim Džong Un: Hari Poter stiže u Sjevernu Koreju
Foto: Screenshot | Omađijan i Kim Džong Un: Hari Poter stiže u Sjevernu Koreju
N.N.

Sjeverna Koreja je prihvatila knjige iz serijala "Hari Poter", Džoane K. Roling, 23 godine nakon što je objavila prvo djelo.

Država je inače poznata po strogoj kontroli i cenzuri nad literaturom koju građani mogu da čitaju. Ali sada su cenzori Sjeverne Koreje podržali romane svjetski poznate spisateljice.

 

Inače, prije objavljivanja, knjige u Sjevernoj Koreji moraju proći kontrolu Saveza pisaca, a potrebna je i podrška Radničke partije Koreje.

Ipak, svi elementi u ovoj proceduri, nedavno su iznijeli pozitivan stav prema seriji od sedam knjiga autorke Roling. U obrazloženju se između ostalog navodi "Hari Poter podržava ideju da djeca treba da napreduju u skladu sa svojim sopstvenim snagama i sposobnostima".

Sjevernokorejski režim, na čelu sa vrhovnim vođom Kim Džong Unom, ima snažni sistem regulacije kada je u pitanju međunarodni sadržaj i zabranjuje strane zabavne sadržaje, poput filmova i muzike, ali imućni, građani tamošnje elite, ipak tajno pristupaju materijalima koji ih interesuju najčešće preko krijumčarenih USB-a.

(B92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije