Književnost

Operska diva Brankovim stihovima oduševila publiku

Operska diva Brankovim stihovima oduševila publiku
Foto: N.N. | Operska diva Brankovim stihovima oduševila publiku

SREMSKI KARLOVCI - Četrdeset sedmo izdanje "Brankovog kola", koje važi za najveću pjesničku manifestaciju na Balkanskom poluostrvu, svečano je zatvoreno u ponedjeljak u velikoj sali najstarije srpske gimnazije u Sremskim Karlovcima.

U ovoj gimnaziji, gdje se od 1835. do 1841. godine školovao i najveći pjesnik srpskog romantizma Aleksije (Branko) Radičević, prilikom zatvaranja pomenute manifestacije uručena je "Velika povelja 'Brankovog kola'" operskoj divi Veri Kovač-Vitkai.

Ona je ovo priznanje dobila za životno djelo i "nadahnuti doprinos ljepoti i životu poezije, stvaralačku radost i ljubav prema pjesnicima i ljudima na tragu božanskog dara Branka Radičevića", a odluku je jednoglasno donio žiri u sastavu: Nenad Grujičić, Vesna Čipčić i Milan Pletel.

Uručujući nagradu, Nenad Grujičić, predsjednik "Brankovog kola", istakao je da Vera Kovač-Vitkai cijelog života, od malih nogu, nosi nesvakidašnji talenat koji se u zrelijim godinama ovaplotio u vrhunski dar, u lakokrilu moć prenošenja operske umjetnosti na publiku sa radošću i ljubavlju.

"Ona zasluženo dobija ovo veliko priznanje 'Brankovog kola' za vrhunski i originalni stvaralački pečat na javnoj kulturnoj sceni, pokazujući umetničku plemenitost i snagu u trajanju kroz vreme", istakao je Grujičić.

U znak zahvalnosti za visoki gest pjesničke i kulturne institucije, operska diva uručila je Grujičiću monografiju o umjetnosti pjevanja "Od snova do ostvarenja - umetnost pevanja Vere Kovač-Vitkai" i kompakt-disk "Solo pesme srpskih autora" u izdanju Pozorišnog muzeja Vojvodine i Izdavačkog zavoda "Forum". Potom je primadona Vera Kovač-Vitkai u svojoj 85. godini maestralno, sa moćnim, nanovo rođenim mladolikim glasom, u tom času i ambijentu, na zadovoljstvo publike otpjevala antologijsku Radičevićevu pjesmu "Ukor".

Ovogodišnja "Velika povelja 'Brankovog kola'" pripala je i dramskom umjetniku Vitomiru - Vici Dardiću, koja mu je svečano uručena 12. septembra na programu kojim je obilježena 50. godišnjica njegovog umjetničkog rada.

U nastavku programa učestvovali su pjesnici i glumci: Saša Nišavić, Nataša Radosavljević, Aleksa Vilić, Helena Budimir, Nikolina Dikić i Marko Mitrović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije