Književnost

Pratite nas na Google news

Orhan Pamuk potpisuje knjige u Sarajevu

Orhan Pamuk potpisuje knjige u Sarajevu
Foto: N.N. | Orhan Pamuk potpisuje knjige u Sarajevu
David Jojić

Turski književnik i dobitnik Nobelove nagrade Orhan Pamuk gostovaće danas i sutra u Sarajevu, gdje će se družiti s ljubiteljima pisane riječi iz Bosne i Hercegovine.

Orhan u BiH dolazi na poziv Izdavačke kuće "Buybook", koja će organizovati i javni razgovor s autorom uz osvrt na njegov dosadašnji književni rad.

"Ulaznice za razgovor s Orhanom Pamukom mogu se preuzeti u knjižari 'Buybook' od 13 sati kupovinom jedne njegove knjige uz popust od 10 posto. Jedna knjiga - jedna ulaznica. Uz sačuvanu ulaznicu ostvarujete popust od 10 posto na novi Pamukov roman, koji izlazi krajem godine", poručili su organizatori iz Izdavačke kuće "Buybook".

Oni su, takođe, zamolili publiku za razumijevanje budući da ovakva vrsta događaja zahtijeva ograničen broj posjetilaca.

Nakon događaja Orhan Pamuk će potpisivati jednu knjigu po osobi.

Drugog dana posjete književnik će prisustvovati premijeri predstave "Snijeg" u Narodnom pozorištu u Sarajevu, koja je nastala prema njegovom istoimenom romanu. Režiju za ovo ostvarenje potpisuje Dino Mustafić, a u glavnoj ulozi će se pojaviti poznati domaći glumac Aleksandar Seksan.

Režiser Mustafić je ranije istakao da je za njega velika čast što ima priliku da radi na ostvarenju ovog književnika te da je Orhan učinio veliku čast publici u Sarajevu, jer je rijetkost da tako veliko književno ime dođe u posjetu.

Mustafić je takođe napomenuo da su oni prva pozorišna kuća u regionu koja igra Pamuka. Prve teatarske adaptacije "Snijega" bile su u Njemačkoj i Francuskoj, dok je adaptacija pripremljena u SAD kasnije putovala u Portugal, Tunis i Kinu.

Glumac Aleksandar Seksan, kome je pripala glavna uloga, istakao je kako mu je rad na ovoj predstavi najteži proces u karijeri te kako ponovo, nakon toliko godina, osjeća strah pred izlazak na daske koje život znače.

Orhan Pamuk rođen je u Istanbulu 1952. godine, a 2006. je dobio Nobelovu nagradu za književnost. Njegove knjige prevedene su na 62 svjetska jezika, a prodate su u više od dva miliona kopija širom svijeta.

Njegova djela "Zovem se Crvena" i "Snijeg" postala su najprevođenija djela turske književnosti.

Kada je Pamuk 2006. godine dobio Nobelovu nagradu, Švedska akademija je istakla: "U potrazi za melanholičnom dušom njegovog rodnog grada, on je otkrio nove simbole za sukob i preplitanje kultura."

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije