Književnost

Pratite nas na Google news

Otkriven najstariji Šekspirov komad u Španiji, iz 1632.

Otkriven najstariji Šekspirov komad u Španiji, iz 1632.
Foto: wikipedia.org | Otkriven najstariji Šekspirov komad u Španiji, iz 1632.
Tanjug

MADRID - Kopija Šekspirove drame “Henri Osmi” pronađena u biblioteci privatne škole u Sevilji mogla bi biti najstarije sačuvano izdanje u Španiji jednog od djela velikog engleskog dramskog pisca.

Šekspirova drama "Dva plemenita rođaka“ iz 1634, koju je u septembru otkrio profesor Džon Stoun na Univerzitetu u Salamanki, tada je proglašena najstarijim sačuvanim izdanjem nekog njegovog djela u Španiji.

Do najnovijeg otkrića je došlo nakon što je Luis Rej Gonji, direktor Internacionalne škole San Fransisko de Paula, prošao pored dvoja sigurnosnih vrata koja su čuvala odjeljak o rijetkim knjigama u biblioteci da bi lično provjerio datum izdanja Šekspirove drame za koju je znao da se tamo čuva, i otkrio da je objavljeno dvije godine ranije, 1632. godine, piše "Pais".

Ovo rijetko izdanje čuvenog komada čuvalo se u posebnoj arhivi, zajedno s dokumentima od 13. do 18. vijeka, ali je od kupovine ostalo neprimijećeno.

Ali, Luis Rej Gonji dobro je upoznat sa sadržajem kolekcije biblioteke svoje škole, koja je jedna od najobimnijih u Sevilji. "Ovo djelo je drugo izdanje i vjerovatno je više cijenjeno od prvog (iz 1623), jer sadrži više elemenata", kaže on.

Direktor škole nije u mogućnosti da precizira kada je knjiga kupljena, ali to pripisuje školskoj tradiciji prikupljanja knjige velike vrijednosti za biblioteku.

"Akvizicije su činjene tokom godina“, kaže, dodajući da je kolekcija obogaćivana vremenom budući da je biblioteci uvijek pridavan veliki značaj.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije