Književnost

Otvaranje "Trga od ćirilice" 16. avgusta

Otvaranje "Trga od ćirilice" 16. avgusta
Foto: Srna | Otvaranje "Trga od ćirilice" 16. avgusta

PODGORICA - Deveta manifestacija "Trg od ćirilice", koji će ove godine proteći u znaku raznovrsnih programa, ali i obilježavanja nekoliko važnih jubileja, biće otvorena u utorak, 16. avgusta i trajaće do 30. avgusta.

Manifestacija će biti otvorena temom "110 godina od oslobođenja Kosova i Metohije u Prvom balkanskom ratu", a tog dana nastupiće Crkveni hor "Branislav Nušić" iz Kosovske Mitrovice, koji će imati svoje izvođenje pri hramu Svetog Spasa na Toploj.

"Žiri `Trga od ćirilice` je ove godine odlučio da književnu nagradu `Pečat hercega Stefana` dodijeli književniku Selimiru Raduloviću, a nagradu `Ćiriličnik`, koja se daje instituciji, ove godine je dobio Aktiv profesora srpskog jezika iz Nikšića", saopštio je protojerej-stavrofor Radomir Nikčević.

Nikčević je na današnjoj konferenciji za novinare, upriličenoj u Duhovnom centru u Herceg Novom, najavio da će biti obilježeno 770 godina manastira Morače, 640 godina grada Herceg Novog, 110 godina od oslobođenja Kosova i Metohije u Prvom balkanskom ratu, te 130 godina od rođenja Iva Andrića.

"Biće obilježeno 100 godina od rođenja Vaska Pope, 90 godina postojanja Srpskog pravoslavog pjevačkog društva `Sveti Sava` pri crkvi Svetog Spasa na Toploj u Herceg Novom, 50 godina od rušenja Njegoševe kapele i 30 godina Svetigore - Izdavačko-informativne ustanove Mitropolije crnogorsko-primorske", naveo je Nikčević.

On je rekao da će u manastiru Savina u ponedjeljak, 15. avgusta, na dan Svetog arhiđakona Stefana, biti služena liturgija, a u njenom nastavku i pomen stradalima na Cetinju.

"Ovo je prilika da pozovemo sve Novljane da se svi zajedno pomolimo za pokoj duša nevino stradalih u toj nesreći, koja nije samo nesreća Cetinja i Crne Gore, već i cijelog našeg naroda", rekao je Nikčević.

Sanja Radović, vođa hora Srpskog pravoslavog pjevačkog društva "Sveti Sava", govorila je na konferenciji za novinare o istorijatu hora, koji je nastao prije 90 godina, blagoslovom mitropolita Gavrila Dožića.

Radovićeva je navela da je riječ o prevashodno bogoslužbenom horu, koji njeguje dugu tradiciju duhovne muzike, srpske, ruske i ostalih Crkava, ali i narodne svjetovne muzike.

"Ove godine, u znak zahvalnosti blaženopočivšem mitropolitu Amfilohiju organizujemo prvi put `Đedov sabor`, koji će biti održan 28. i 29. avgusta. Sabor će početi Svetom arhijerejskom liturgijom, koju će služiti episkop Joakim iz Sjeverne Makedonije, dok je u nastavku predviđen muzičko-recitatorski program `Novska djeca mitropolitu Amfilohiju`", navela je Radovićeva.

Ona je navela da će u 20.30 časova u porti Crkve Svetog Spasa na Toploj biti riječ o izabranim djelima mitropolita Amfilohija.

"Narednog dana, 29. avgusta u 21.00 čas biće održan koncert na Kanli kuli, pod sloganom `Od Dunava do mora sinjeg`", najavila je Radovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije