Književnost

Otvaranje druge kuće na Kočićevom ognjištu

Otvaranje druge kuće na Kočićevom ognjištu
Foto: N.N. | Otvaranje druge kuće na Kočićevom ognjištu

U Stričićima kod Banjaluke, rodnom selu velikana srpske književnosti Petra Kočića, sutra će biti završena višednevna manifestacija "Kočićev zbor".

Za sutra je planirano otvaranje druge kuće na Kočićevom ognjištu i kulturno-umjetnički program ispred škole, kojem će prisustvovati ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić. 

Nakon toga će na zborištu početi takmičenja u narodnim igrama i vještinama, džipijada, te drugi dio borbe bikova. 

Završnom danu 54. "Kočićevog zbora" u Stričićima prisustvovaće i delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, koja će u 10.00 časova položiti vijenac na spomenik borcima poginulim u odbrambeno-otadžbinskom ratu. 

Delegaciju čine narodni poslanici Srđan Mazalica, Jelena Trivić, Andrea Dorić i Marinko Dragišić. 

U okviru "Kočićevog zbora" večeras će u Banskom dvoru u Banjaluci biti održana svečana akademija na kojoj će biti uručena ovogodišnja "Kočićeva nagrada" profesoru srpskog jezika i književnosti Miloradu Telebaku, za njegovo ukupno lingvističko i književno djelo koje je posvećeno praktičnim pitanjima srpskog jezika. 

Osim "Kočićeve nagrade" biće dodijeljena i nagrada "Zmijanjče", koja je ove godine pripala učenici petog razreda banjalučke Osnovne škole "Dositej Obradović" Lani Bajrić. 

Poslije zvaničnog dijela akademije, biće održan polučasovni koncert Olivera NJega uz klavirsku pratnju Nevene Živković. 

"Kočićev zbor" počeo je 19. avgusta, a brojni kulturni sadržaji održavaju se na tri lokacije u Banjaluci, Stričićima i Beogradu. 

Tradicionalna manifestacija "Kočićev zbor" održava se od 1965. godine, u posljednjoj nedjelji avgusta, i uvrštena je u Kalendar kulturnih manifestacija grada Banjaluka. 

Kompletnu organizaciju manifestacije, posvećene velikanu srpske književnosti, i ove godine vodi grad Banjaluka. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije