Književnost

Otvoren "Dučićev dan": Trebinje kao biser srpske poezije

Otvoren "Dučićev dan": Trebinje kao biser srpske poezije
Foto: N.N. | Otvoren "Dučićev dan": Trebinje kao biser srpske poezije

TREBINJE - Naučnim skupom o srpskoj poetici koja će se ove godine baviti mitom, tradicijom i simbolima poezije Miloša Crnjanskog, u Trebinju je počela kulturna manifestacija "Dučićev dan".

"Institut za književnost sa svojim projektima vezanim za grad Trebinje i Dučićeve večeri poezije ostvaruje zaista krupne podvige na kulturnom planu, u kome Trebinje predstavlja pravi mali biser i jedno utočište gde se može dobro proučavati srpska poezija, pa je u tom smislu ovaj grad osvetlao obraz i mislim da bi Dučić zbog toga bio veoma zadovoljan", kazala je na otvaranju Svetlana Šeatović, rukovodilac Odjeljenja Instituta za modernu srpsku književnost u Beogradu.

Ona je kao urednik ovog naučnog skupa istakla da se još uvijek ima naučiti nešto novo o Crnjanskom, što će pokazati i 25 učesnika koji će priložiti svoje radove na ovom, četrnaestom po redu, naučnom skupu u Trebinju, na kome će se tražiti i veza Miloša Crnjanskog i Jovana Dučića, čiji su se putevi, kako kaže, presijecali i u poeziji i u diplomatiji, ali i u vrlo teškim okolnostim na početku Drugog svjetskog rata.

"Crnjanski nikada nije bio u Trebinju, ali je ovo prava prilika da se upravo u ovom gradu susretne sa Dučićem, sa kojim se poslednji put sreo u Portugalu, u Lisabonu, kao  diplomate 1941. kada su se njihovi putevi zauvek razišli", kazala je Šeatovićeva.

Podsjetivši na značaj Miloša Crnjanskog u srpskoj poeziji, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je istakao da ovaj grad, u duhu Dučićevog projekta kulture, poeziju njeguje i uzdiže na posebni pijedestal, pa ni prošle godine, zbog virusa korona, manifestacija nije prekidana, već je održana onlajn.

"I tada smo dokazali da možemo odraditi sve ono za šta imamo volju, samo je potrebno iznaći način, iako su nam nedostajali bliski susreti sa našim dragim gostima koje smo ove godine dočekali i nadamo se da tradiciju ovakvih okupljanja više nećemo prekidati, već ćemo naše vidike u kulturi zajedno nastaviti širiti", kazao je Ćurić.

Napominjući da su i Dučić i Crnjanski težili da se iz tuđine vrate u zavičaj, on je kazao da se i sa ovoga skupa šalju njihove patriotske poruke mladim generacijama, ne samo o njihovoj želji za povratkom, već i o potrebi da se promoviše svoja rodna gruda i da se učvršćuju bratske veze.

"Te bratske veze ogledaju se u učvršćivanju odnosa Republike Srpske i Srbije koja treba da bude još jača i snažnija, a kultura tome daje veliki doprinos i dokazuje da smo jedan narod", kazao je Ćurić.

Dučićev dan se nastavlja izložbom arhitekte Branka pešića u Muzeju Hercegovine i promocijom zbornika o poeziji i poetici Miroslava Maksimovića, kao i centralnom manifestacijom koja je posvećena laureatu Ranku Jovoviću, a u četvrtak, drugog dana manifestacije, osim pomena Jovanu Dučiću na Crkvini i nastavka skupa o Milošu Crnjanskom, slijedi promocija Antologije savremene srpske lirike u Istočnoj Hercegovini "Hercegovački vijenac" Gedeona Stajića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije