Književnost

Otvoren Internacionalni sarajevski sajam knjiga

Otvoren Internacionalni sarajevski sajam knjiga
Foto: Vlada KS | Otvoren Internacionalni sarajevski sajam knjiga

SARAJEVO – U Sarajevu je u Centru Skenderija otvoren 35. internacionalni sarajevski sajam knjiga koji će trajati do 22. aprila.

Ljubitelji pisane riječi mogu ga posjetiti u terminu od 10 do 19 sati. Na manifestaciji, u svim dvoranama Skenderije na površini od 10.000 kvadratnih metara, učestvuje 150 izdavačkih kuća, koje će predstaviti 130 novih knjiga i 175 autora i promotora na 86 promocija u Bosanskoj kući u dvorani "Mirza Delibašić".

I ove godine se tradicionalno obilježavaju Svjetski dan umjetnosti, Svjetski dan knjige i autorskih prava, te 70 godina evropske konvencije o kulturi.

Stručni žiri koji čine: Asmir Kujović – predsjednik, Marija - Fekete Sullivan – član, Lejla Alimanović – član, Biljana Zarić – član i Aida Gavrić – član, dodijeliće tradicionane nagrade sajma za najbolja ostvarenja u protekloj godini.

Pored nagrada sajma i izdavači će dodjeliti svoje tradicionalne nagrade.

Takođe, otvoren je i Dječiji paviljon u Domu mladih, Amfiteatru i Dancing dvorani, gdje se organiziraju prezentacije i promocije knjiga za djecu i omladinu, radionice i igraonice posvećene stvaralaštvu najmlađih uključujući i pozorišna, muzička i filmska ostvarenja i nove IT tehnologije.

Izložbe umjetnika su organizirane u Domu mladih i foajeu Centra Skenderija, kao i Izložba knjiga prevedenih na naš i svjetske jezike bosanskohercegovačkih autora.

Posjetioci imaju priliku obići štandove i udruženja, kulturnih i naučnih institucija BiH/NU BBiH, Zemaljskog muzeja BiH, Historijskog muzeja BiH, Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Društva pisaca BiH, Pen centra, IPCa i drugih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije